A béren kívüli juttatásokban is meglátszik a nyugdíjreform
![Cafeteria, étkezési jegy, étkezési utalvány, Sodexo, ACCOR, Ticket Restaurant](https://cdn.origo.hu/2024/01/QPOJguXaUIedEoiaHC5StpU6K9I5L8BxKKXNDv01eh0/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY5YmJmN2IzNzgxODQ1N2JhYTkxNzUwMTY4MTA5NmNk.webp)
"Bár a felmérés idején a cafeteria-rendszer idei változásai még nem voltak teljes körűen ismertek, a válaszok azt mutatják, hogy idén növekedhet a béren kívüli juttatások nagysága, mivel a tavaly év eleji 54 százalékos mélypontról 63 százalékra nőtt azoknak a cégeknek az aránya, amelyek valamilyen juttatást adnak majd ebben az évben a dolgozóknak" - mondta Németh László, a K&H kkv marketingfőosztály vezetője.
A béren kívüli juttatásokon belül egyértelműen az étkezési hozzájárulás a legfontosabb elem: a megkérdezett vezetők válaszai alapján a kkv-k 45 százaléka nyújtja majd a munkavállalók számára ezt a juttatási formát, az ipari, építőipari cégeken belül pedig még magasabb, 56 százalék ez az arány.
Közlekedési költségtérítést - amely a második legnépszerűbb cafeteria juttatási forma - idén a kkv-k 31 százaléka tervezi nyújtani dolgozóinak. Ennél az elemnél a középvállalatok aránya kiugró, közülük minden második cég számol ezzel a juttatási formával. Minimális csökkenéssel ugyan, de őrzi harmadik helyét az üdülési csekk (17 százalék), illetve felzárkózott hozzá a pénzbeli jutalom is, amelyet szintén a kkv-k 17 százaléka tervez nyújtani dolgozóinak.
Németh László szerint a magánnyugdíjpénztárakat érintő változások rányomták bélyegüket a cafeteria-rendszer keretében nyújtható nyugdíjpénztári befizetésekre is, hiszen az elmúlt időszakhoz képest itt történt a legnagyobb csökkenés: 19-ről 11 százalékra apadt az önkéntes nyugdíjpénztári befizetést nyújtani tervező vállalkozások aránya.
Az idei cafeteria-rendszer újdonsága, a Széchenyi Pihenő-kártya ezzel szemben egyelőre nem váltott ki túl nagy reakciót a kkv-k körében, hiszen csupán 1 százalékuk jelölte meg választott juttatási formaként. Ez azonban összefügg azzal, hogy a felmérés idején még nagyon kevés információ állt rendelkezésre erről a cafeteria-elemről, és jelenleg is csak annyit tudunk, hogy a második félévben kerül csak bevezetésre - magyarázta Németh László.