A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lassabban talál magára a gazdaság

Vágólapra másolva!
Idén 3 százalék alatti ütemben bővülhet a GDP, és jövőre nem gyorsul tovább a gazdaság, pedig korábban erőteljesebb felépülésre lehetett számítani - ez az üzenete az MNB legújabb előrejelzésének. Idén a személyijövedelemadó-csökkentés és a nyugdíjreálhozamok kifizetése miatt a lakossági fogyasztás erőre kap, de jövőre a költségvetési kiigazítás miatt már újra óvatosak lesznek a háztartások. Jövőre a költségvetési hiányunkkal újra gond lehet.
Vágólapra másolva!

Egy teljes százalékponttal visszavette a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát a jegybank szakértői gárdája, és idén is lanyhább GDP-bővülésre számítanak az eddigi várakozásuknál.

Az MNB negyedévente készülő, inflációs jelentés nevet viselő anyagában azt valószínűsíti a stáb, hogy idén mégsem lép be a 3-4 százalékos tartományba a gazdasági növekedés, a novemberben gondolt 3,1 helyett hajszálnyival 3 százalék alatt lehet az expanzió. Tavaly 1,2 százalékos volt a GDP-növekedés, amely egy 6,7 százalékos visszaesést követett, vagyis a kilábalás lassan zajlik. Jövőre pedig lényegében nem gyorsul tovább a növekedés, mert 2012-re kerek 3 százalékos dinamikára látnak nagy esélyt a jegybanki szakértők.

A stáb azért vette vissza a 2012-es várakozását, mert a Széll Kálmán Tervben körvonalazott kormányzati intézkedések, a költségvetési kiigazítás csökkenti a lakossághoz jutó jövedelmet, ez pedig a vártnál kisebb lakossági fogyasztáshoz vezet. A vállalati beruházások sem fognak olyan gyorsan felépülni, mint amire korábban számítani lehetett, és a kormányzati fogyasztást is csökkenthetik a költségvetési kiigazító lépések.

Idén viszont még jó éve lesz a lakosságnak, amit a végrehajtott személyijövedelemadó-csökkentés (noha több százezer embernek csökkent a nettó bére, de a felsőbb jövedelmi kategóriákban és a gyerekes alkalmazottak nettója nőtt, országos szinten sok százmilliárd forintot jelent az szja-csökkentés) és a nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése táplál. A háztartások azonban csak módjával emelik fogyasztásukat, mert a csak lassan csökkenő munkanélküliség és a devizahitelesek nagy aránya óvatossá teszik a lakosságot.

Idén 4 százalékkal fog romlani a pénzünk, és jövőre már baj lesz újra a költségvetési hiánnyal

A pénzromlás idén 4 százalékos lehet, ugyanekkora inflációra számítottak a legutóbbi prognózisukban az MNB szakértői. A mostani jelentés azonban más, lényegében eltérő modell alapján készült, ezért az összevethetőség a mostani és a korábbi prognózis között korlátozott.
Különösen a 2012-es inflációra vonatkozó adat értelmezésénél kell ezt szem előtt tartani: az új modell arra a feltételezésre épül, hogy 2012 végére a jegybank eléri a 3 százalékos inflációs célt, és ennek megfelelően alakítja a kamatot. Ez azt eredményezi, hogy noha 2012 végére 3 százalékra süllyed a pénzromlási ütem, de egész évben átlagosan még 3,4 százalékos lesz az infláció.

A költségvetési helyzeten sokat segít, de nem teszi rendbe a dolgokat teljesen a kormány Széll Kálmán Terve - így foglalható össze a jegybanki előrejelzés államháztartásra vonatkozó része. Idén gond nélkül többletes lesz a büdzsé, de jövőre ismét baj lesz, mert ha minden, a kabinet által jelzett intézkedést végre is tudnak hajtani, akkor is bőven meghaladja a hiány a 3 százalékos küszöbértéket, a GDP arányában 3,6 százalékos deficit várható. Ez azt jelentené, hogy mégsem kerülnénk le az uniós szégyenpadról, nem szűnne meg velünk szemben a túlzottdeficit-eljárás. Ráadásul ha a kormányzati intézkedéscsomagban szereplő elemeket nem hajtják végre, akkor 4,6 százalékig is felugorhat a hiány.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!