Háromszázmilliós pénzmosásra csapott le az adóhivatal Debrecenben

Vágólapra másolva!
Hamis iratokkal és banki igazolásokkal mintegy háromszázmillió forintot csalt ki egy debreceni bűnszervezet hitelfelvétel formájában, majd a pénzt megpróbálták tisztára mosni - közölte a NAV. A nyomozók lefoglalták a gyanúsítottak vagyonát, amely több mint százmillió forintra tehető.
Vágólapra másolva!

Közel háromszázmillió forintos csalást és mintegy kétszázmilliós pénzmosást leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Egy debreceni könyvelőiroda csalással vett fel hiteleket, amelyeket egy kiterjedt céghálózaton akart tisztára mosni.

A NAV sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint hamis iratokkal és banki igazolásokkal nagy összegű hiteleket vettek fel a könyvelőirodához kötődő, rokonok és ismerősök ügyvezetése alatt álló cégek több pénzintézettől. A cégek egymás között mozgatták a pénzt, ezzel hitelképesnek feltüntetve magukat - közölte a NAV.

A szervezet 10-50 millió forintos tételekben mintegy 300 millió forintot vett fel, amelyet az első hónapokban törlesztettek, de később a cégeket eltüntették, illetve külföldi személyeknek adták el. A pénzt átutalták más bankszámlákra, vagy készpénzben felvették. A NAV tájékoztatása szerint az elkövetők a banki ügyintézésre büntetlen előéletű, a hatóságok előtt ismeretlen személyeket alkalmaztak.

A csalással megszerzett pénzeket végül egy legálisan alapított vállalkozásban bevételként tüntették fel, de a bevételi és kiadási adatokat meghamisították - közölte a NAV. A nyomozók házkutatást tartottak, ahol nagy mennyiségű bizonyítékot foglaltak le. Mivel pénzmosás esetén az elkövetők a teljes vagyonukkal felelnek, a hatóság lefoglalta a gyanúsítottak vagyontárgyait, autóit, ingatlanjait, és zárolták számláikat. A NAV szerint a lefoglalt vagyon több mint százmillió forint értékűre tehető.

A sajtótájékoztatón Sors László, a hivatal bűnügyi elnökhelyettese elmondta, hogy a pénzmosás elleni küzdelemről szóló konferencián elhangzott becslés szerint Magyarországon évi mintegy 15 milliárd forintra tehető a pénzmosás értéke. Elmondása szerint a pénzmosást a közhiedelemmel ellentétben elsősorban nem a drogkereskedelem, az illegális szerencsejáték vagy a prostitúció jövedelmeinek kifehérítésére használják, hanem inkább gazdasági bűncselekmények leplezésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!