Vágólapra másolva!
Sikerre ítéli a kormányzati támogatás a SZÉP Kártyát, ebédet viszont egyelőre kevesebb helyen vehetünk vele, mint utalvánnyal. A vendéglősök érdekeltsége miatt azonban várhatóan gyors lesz a felzárkózás.
Vágólapra másolva!

Heves számháború alakult ki tavaly év végén a cafeteria-rendszerben érdekelt szolgáltatók között, miután eldőlt, hogy 2012-ben a hideg élelmiszer vásárlására kedvezményesen adható étkezési utalványok értékhatára havi 18 ezerről 5 ezer forintra csökken. Ezzel ugyanis egyértelművé vált, hogy felértékelődik a többi béren kívüli juttatás szerepe, a korábbinál sokkal nagyobb összegek áramolnak majd az alternatív formákba.

Az étkezési utalványok piacán legerősebb szolgáltatók azzal érveltek, hogy 30 ezer terminál hiányzik az országból ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen a robbanásszerűen sokasodó SZÉP Kártyák kiszolgálása. Utóbbiak kibocsátói elismerték ugyan, hogy erősíteni kell az elfogadói hálózatot, ennyi terminálra azonban szerintük nem lesz szükség, mivel a kártya a funkcióbővítése után sem használható hideg élelmiszer vásárlására. Márpedig az étkezési utalványokat beváltó kereskedelmi egységek számát elsősorban ez a funkciója tornászta fel.

Ez a verbális hadakozás mostanra elült, és a SZÉP Kártyát kibocsátó pénzintézetek (OTP, MKB, K&H) nagy sebességgel bővítik az elfogadói hálózatot. Erre különösképpen a melegétel vásárlására felhasználható alszámlával kapcsolatban van szükség, hiszen ezzel a funkcióval idén bővült a kártya felhasználhatósága.

Gyrost majd később

Amellett, hogy a bankok megállapodtak a SZÉP Kártyák keresztelfogadásáról, leginkább a vendéglátósok jól felfogott önérdekétől várható, hogy idén ebben a szegmensben is egyre több helyen lehet majd a kártyával fizetni, akár kisebb büfékben is - különösen, ahol eddig a forgalom jelentős részét hozták az étkezési utalványok. Ezeket ugyanis a melegétkezésben gyors visszaszorulásra ítélte a kabinet. Az Erzsébet-utalvány idén még felhasználható ilyen célra, de 2013-ban már csak hideg élelmiszert lehet majd vele vásárolni.

A kormányzat minden fronton megnyilvánuló támogatása nyomán a SZÉP Kártya valószínűleg amúgy is sikerre van ítélve. Azok a munkavállalók, akik évi több százezer forintos cafeteria keret felhasználásáról dönthetnek, szándékosan is alig tudnák úgy összeválogatni az elemeket, hogy elkerüljék. Azt egyébként Szatmáry Kristóf belgazdasági államtitkár is elismerte, hogy egy évre volt szükségük az átformált cafeteria teljes körű szabályozásának megalkotásához. Igaz, van átmenetiség a rendszerben, mert a SZÉP Kártya tavaly csak szűkebb körben -a szálláshelyeknél indult el, és az Erzsébet-utalványnál is van egy átmenet, amíg az Erzsébet-utalványt meleg étkezésre is fel lehet használni.

A jórészt leváltásra ítélt cafeteria-elemek bevezetésének korábbi tapasztalatai alapján valószínű, hogy nagyjából ennyi időre lesz szükség arra is, hogy nagyobb kényelmetlenségek nélkül lehessen használni a SZÉP Kártyát az ebéd kifizetésénél. Ahhoz azonban, hogy minden hotdogosnál és gyrososnál elfogadják, ennél jóval több időnek kell eltelnie, mivel Magyarországon lassan terjednek a készpénzkímélő fizetési módok. Ami a pizzafutár sokat citált esetét illeti, valószínűtlen, hogy a közeljövőben már terminállal felszerelkezve csöngessenek be, a szolgáltató viszont kialakíthat olyan internetes rendelési felületet, ahol lehetőség van SZÉP kártyás fizetésre.

Egyszerűbb kezelni

A kormányzat a munkáltatók ösztönzéséről is gondoskodott. A kabinet az elvárt béremeléssel jelentős terhet rakott a foglalkoztatókra, amit azzal enyhített valamelyest, hogy ennek negyedét a béren kívüli juttatások emelésével is teljesíteni lehet. Márpedig ennek adó- és járulékterhe jó 20 százalékponttal kisebb (30,94 százalékos), mint a pénzbeli juttatásé (51,17 százalék).

Logisztikai szempontból biztosan nem fogják visszasírni a munkáltatók az utalványos világot, hiszen egy több száz embert foglalkoztató cégnél már elég nagy feladatot jelentett az utalványok havi kiosztása, a nyilvántartások vezetése. Ez a munka a SZÉP Kártyával jelentősen egyszerűbb lesz, különösen, ha rendelkezésre áll a megfelelő informatikai támogatás.

Utóbbi már csak azért is szükséges, hogy egyénenként lehessen kezelni az alszámlákat, pontosan nyomon követni, ki mennyi feltöltést kér az egyes zsebekbe. Igaz, a munkáltatónak lehetősége van központilag meghatározni az arányokat, ez viszont garantáltan csökkenti a dolgozók elégedettségét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!