Rosszul ment az MKB és a CIB szekere

Vágólapra másolva!
Százmilliárdnál is nagyobb veszteséget nyelt le az MKB, harmadennyit a CIB. A bankadó, a végtörlesztés, de a romló üzleti környezet is betett a bankoknak tavaly.
Vágólapra másolva!

Az MKB Bank 109,5 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el 2011-ben a továbbra sem enyhülő külső és belső makrogazdasági nehézségek, valamint a komoly veszteséget okozó kormányzati intézkedések hatására - jelentette be a hitelintézet. A megelőző évi veszteség ennél is nagyobb, 117,8 milliárd forint volt.

Az MKB közleményében ismerteti: az elhúzódó válság további értékvesztés leírására kényszerítette a bankot mind a leányvállalatok, mind a gazdasági viharoktól leginkább sújtott ingatlanprojekt-portfólió után, amelyben átlag fölötti az MKB Bank kitettsége. A bankadó és a fix árfolyamon történő végtörlesztés pedig közvetlen módon okozott közel 40 milliárd forintos nagyságrendű veszteséget a bankcsoportnak.

A csoporttagok eredményeit - akárcsak egy évvel korábban - 2011-ben is negatív módon determinálták a kelet-közép-európai régió gazdasági teljesítményével kapcsolatos bizonytalanságok: a bankcsoport bruttó eredménye mintegy 15 százalékkal maradt el a 2010-es teljesítménytől. Ugyanakkor a stratégiai fontosságú fő szegmensekben az MKB Bank 2011-ben is meg tudta őrizni jövedelemtermelő képességét: a kedvezőtlen hatásokat (leányvállalatok eredményei, ingatlanprojekt-portfólió utáni céltartalék, végtörlesztés és bankadó miatti veszteség, illetve egyszeri költségleírások) az eredményből kiszűrve a bank közel 10 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el - mutat rá az MKB.

A tulajdonos BayernLB idén januárban 200 millió eurós (vagyis durván 60 milliárd forintos) zártkörű tőkeemelést hajtott végre. A közlemény szerint alapvetően a devizaalapú jelzáloghitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztése által okozott, előre nem tervezhető veszteség kényszerítette a bankcsoport tőkehelyzetének rendezésére az MKB Bank német anyavállalatát. Március 8-án távozott az MKB Bank elnök-vezérigazgatói székéből Erdei Tamás, aki 1994-től vezérigazgatóként, 1997 óta pedig elnök-vezérigazgatóként állt a pénzintézet élén. Utódja Simák Pál, aki korábban a bank vezérigazgató-helyettese volt.

A CIB-nél is fekete év volt a tavalyi

A CIB Csoport az ágazatot érintő hatások, így a végtörlesztés, a rendkívüli bankadó, az árfolyam elszabadulása, a forint gyengülése és a romló külső gazdasági környezet következtében 37,3 milliárd forint adózás utáni veszteséggel zárta a tavalyi évet - közölte a pénzintézet egy nappal az MKB előtt.

Az Intesa Sanpaolohoz tartozó CIB Csoport közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy az egyre inkább romló hazai és európai gazdasági környezet, a kormányzat által megvalósított intézkedések, mint a pénzügyi szektorra kivetett rendkívüli válságadó, a végtörlesztés illetve az árfolyamok elszabadulása az egész ágazat üzleti eredményére hatással lévő példátlan terheket rótt a pénzintézeti szektorra, így a CIB-re is.

A kormány 2011. során több intézkedést is bevezetett, amelynek célja a devizahitellel rendelkező háztartások pozícióinak javítása volt. A kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztéséről szóló intézkedés a CIB számára jelentős, 36,8 milliárd forintos veszteséget okozott. Ebben szerepet játszott az értékvesztés és céltartalékképzés soron jelentkező 105 milliárd forintos leírás, amely meghaladja az előző évi 83 milliárdot is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről