Nagyon nem tetszik a Költségvetési Tanács elnökének, amit műveltek velük

Vágólapra másolva!
Egyetlen napja lesz a Költségvetési Tanácsnak egy mostani törvénymódosítás alapján, hogy átszámoljon bármilyen bonyolult és hosszú indítványt, amely a költségvetést átírná és a törvény zárószavazása előtt nyújt be valaki. A testület elnöke szerint ez megfojtja őket, ezért mihamarabb leülne beszélni azzal, aki ebben illetékes.
Vágólapra másolva!

A Költségvetési Tanács (KT) elnöke rövid időn belül szóbeli konzultációt kezdeményez a szervezetet érintő törvényi változtatásról, és javaslatait írásban is eljuttatja a döntéshozókhoz, mert az elfogadott törvényi változtatások aránytalanul rövid időt hagynak a tanácsnak a költségvetés végszavazása előtti módosító javaslatok érdemi véleményezésére, vizsgálatára. Ezt maga Kovács Árpád, a KT év elején Járai Zsigmond helyére választott elnöke közölte.

Mint beszámoltunk róla, a parlament hétfőn elfogadta az Országgyűlésről szóló új törvényt, amihez az alkotmányügyi bizottság becsatolt egy módosító javaslatot. Az indítvány a gazdasági stabilitási törvényt írja felül, amely január 1-jén lépett hatályba. A változtatás eredményeként nem kell majd feltétlenül a KT jóváhagyása a mindenkori költségvetési törvény módosításához, ha a KT nem közli véleményét a költségvetést érintő módosítások zárószavazása előtt, akkor úgy kell tekinteni, mintha rábólintott volna a kormány, illetve a parlament akaratára.

Márpedig elég gyakran elő fog fordulni, hogy a KT nem fogja időben közölni a véleményét: a mostani módosítás ugyanis egyetlen napot ad a KT-nek arra, hogy átszámoljon bármilyen bonyolult és hosszú javaslatot, ha azt zárószavazás előtt nyújtotta be akár egy miniszter, akár egy képviselő. Ennyi idő alatt képtelenség számszerűsíteni, hogy az indítvány az államadósság növelését vagy csökkentését eredményezi-e.

A mostani módosítás a KT elnöke szerint nem igazodik a KT munkarendjének realitásához, irreálisan, teljesíthetetlenül rövid időt szab arra, hogy az utolsó pillanatban, a végszavazás előtt beadott módosító javaslatokat érdemben átnézze a testület. Különösen akkor, ha a tanácsnak a változtatásokat illetően aggályai vannak a költségvetési számokkal kapcsolatban, és egyet nem értéséről kívánja tájékoztatni az Országgyűlést - emelte ki Kovács Árpád. Ebben az esetben ugyanis a részletes indoklást kell benyújtania a tanácsnak a tervezett utolsó módosításokhoz, amit 24 órán belül kell "előállítania a KT-nak".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről