Rákaptak a magyar búzára és kukoricára

Vágólapra másolva!
Bár a külkereskedelmi többlet csökkent az év első négy hónapjában, a kukorica- és a búzaexportunk dübörgött. Ugyanakkor az elektronikai cikkek exportja tovább haladt a lejtőn.
Vágólapra másolva!

Az év első négy hónapjában a magyar export értéke 7728 milliárd forintra - 26,1 milliárd euróra - rúgott, szemben a 7102 milliárd forintos - 23,9 milliárd eurós importtal. A kivitel 0,7, az import pedig 0,2 százalékkal nőtt éves összevetésben - közölte kedden reggel a KSH.

A külkereskedelmi mérlegtöbblet a szóban forgó négy hónapban 626 milliárd forintot - 2,1 milliárd eurót - tett ki, ami 63 milliárd forinttal marad el az egy évvel korábbi plusztól.

A gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene 5,4, illetve 3,9 százalékkal maradt el a bázisidőszakban feljegyzett értéktől. Az árucsoporton belül tavaly június óta tart a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék exportjának visszaesése, a vizsgált időszakban mintegy harmadával csökkent. A közúti jármű mindkét irányú forgalmának volumene mérsékelten nőtt.

A feldolgozott termékek exportja és importja 8,7, illetve 4,4 százalékkal növekedett éves szinten. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelének volumene több mint a tizedével bővült, ugyanakkor a behozatalé némileg elmaradt a bázis-időszaki szinttől. A gumigyártmány, a vas és acél, valamint a fémtermék exportjában két számjegyű, míg importjukban egy számjegyű volt a bővülés. Az energiahordozók importja az árak jelentős, 26 százalékos növekedése mellett alig változott az előző év azonos időszakához képest. Ellentétes tendencia érvényesült a két fontos energiahordozónál: a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene 4 százalékkal bővült, míg a kőolajé közel azonos mértékben csökkent a múlt év azonos időszakához képest.

A szóban forgó időszakban az élelmiszerek, italok, dohánytermékek importjának volumene alig, az exporté 3,8 százalékkal emelkedett. Az árufőcsoport kivitelének közel harmadát képviselő gabona és gabonakészítmény exportjában - elsősorban a kukorica- és a búzakivitelnek köszönhetően - két számjegyű volt a növekedés. Ezzel szemben visszaesett az élő állat, a hús és húskészítmény, valamint a tejtermék és tojás mindkét irányú forgalma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!