Elment a cégek kedve a fejlesztéstől

Vágólapra másolva!
A kis- és középvállalkozások (kkv-k) alig akarnak beruházni, jelentősen csökkent azon cégek száma, amelyek valamiféle fejlesztést terveznek. Leginkább a mezőgazdasági vállalkozások akarnak beruházni, legkevésbé a kereskedők.
Vágólapra másolva!

Eddig nem tapasztalt mélységbe zuhant a hazai vállalkozások beruházási szándéka, a kkv-k kevesebb, mint fele gondolkodik csupán fejlesztésben - mondta Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Ötszáz hazai kkv-vezető megkérdezése alapján a K&H azt írta, hogy a vállalkozások csupán 49 százaléka tervez bármilyen beruházást a következő egy évben. Ez 12 százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest.

A kkv-k legnagyobb arányban ismételten az informatikai fejlesztésekre készülnek (27 százalék). Ezt követi a gépekre, berendezésekre (18 százalék) vonatkozó beruházási szándék, ahol számottevő, 4 százalékpontos visszaesés figyelhető meg. A gépjárműpark korszerűsítésében a kkv-k mindössze 14 százalék-a gondolkodik.

A különböző szektorokat tekintve a legkisebb beruházási szándék a kereskedelmi cégeknél figyelhető meg, kevesebb, mint a felük (43 százalék) tervez valamilyen korszerűsítést. Közel azonos arányban gondolkodnak fejlesztésben a szolgáltató (48 százalék) és az ipari (52 százalék) cégek, ugyanakkor míg az ipari cégeknél a gépek fejlesztése az elsődleges beruházási cél, addig a szolgáltató szektorban az informatikai beruházások állnak az élen.

A mezőgazdasági cégeknél figyelhető meg a legnagyobb beruházási kedv, 70 százalékuk gondolkodik valamilyen újításban. Az agrárvállalkozások főként a gépek, berendezések korszerűsítésére fókuszálnak. Ezzel szemben a gépjármű és az informatikai fejlesztésekben gondolkodók aránya elenyészőnek tekinthető a mezőgazdasági vállalkozásoknál.

A piacbővítési szándék csupán enyhén változott az előző negyedévhez képest. A vállalkozások 38 százalék-a tervezi, hogy új piacot keres a jelenlegi kínálatához, 28 százalékuk gondolkozik új termék bevezetésén és csak 2 százalékuk tervez profilváltást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!