Viszik a magyar gépeket, élelmiszereket

Vágólapra másolva!
Több mint kilenc százalékkal bővült  Magyarország exportja júniusban, aminek döntő többségét a gépek és az élelmiszerek kivitele tette ki. Az év első hat hónapjában 11 862 milliárd forint értékben szállítottak külföldre árut az országból, míg a behozatal 10 785 milliárd forintot tett ki - közölte pénteken a KSH.
Vágólapra másolva!

Júniusban ismét bővült a külkereskedelmi termékforgalom: a kivitel 9,3, a behozatalé 4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. Egyszámjegyű növekedést mért a KSH a gépek és szállítóeszközök, valamint a feldolgozott termékek mindkét irányú forgalmában, továbbá dinamikusan bővült az élelmiszerek és a nyersanyagok exportja.

2012 első hat hónapjában a kivitel 2,9, a behozatal 1,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. A kivitel értéke 11 862 milliárd forint (40,1 milliárd euró), a behozatalé 10 785 milliárd forint (36,4 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1077 milliárd forintot (3,7 milliárd eurót) tett ki, 34 milliárd forinttal többet - az árfolyamváltozás következtében 220 millió euróval kevesebbet - , mint 2011 azonos időszakában.

Az idei első félévben a termékforgalom forintban mért árszínvonala exportban 7,2, importban 9,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a cserearány 2,2 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz képest 18,6, az euróhoz mérten 9,7 százalékkal gyengült. Az év első hat hónapjában a gépek és szállítóeszközök kivitele 1,3 százalékkal csökkent, míg a behozatalé 0,4 százalékkal nőtt éves összevetésben, júniusban ugyanakkor mindkét forgalmi irányban 10 százalékot megközelítő bővülést regisztrált a statisztikai hivatal.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 8,2, illetve 5,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az árufőcsoporton belül a gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitele több mint tizedével bővül. Dinamikusan nőtt a vas és acél, valamint a szakmai, tudományos ellenőrző műszer mindkét irányú forgalmának, illetve a gumigyártmány exportjának nagysága is.

Az energiahordozók importja - az árak 24 százalékos növekedése mellett - az év első hat hónapjában 2,7 százalékkal volt kevesebb, mint 2011 első félévében. A gáz behozatala 4,2 százalékkal nőtt, míg a kőolajé közel tizedével maradt el az egy évvel ezelőtt regisztrált forgalomtól.
2012 első félévében az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportja 7 százalékkal növekedett, míg az importé 4,2 százalékkal csökkent.

Az árufőcsoport kivitelének közel harmadát képviselő ga-bona és gabonakészítmény kivitele ötödével bővült, ezen belül is a második negyedéves forgalom kimagaslóan, mintegy másfélszeresére nőtt. A legnagyobb exportnövekmény a kukoricaértékesítéseknek köszönhető. Jelentősen emelkedett az állati takarmány mindkét irányú forgalmának mennyisége, ezzel szemben visszaesést mért a KSH az élő állat, valamint a hús és hús-készítmény kivitelében és behozatalában.

Az idei első félévben az Európai Unióba irányuló kivitel 2,5, az onnan érkező behozatalé 4,3 százalékkal volt több, mint 2011 azonos időszakában. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 99 milliárd forinttal romlott. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export mennyisége 4 százalékkal bővült, ugyanakkor az importé 5,2 százalékkal elmaradt az egy évvel ezelőttitől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!