Ma sem fogunk unatkozni

Vágólapra másolva!
Mozgalmas nap volt ugyan a tegnapi, de ma is lesz miért figyelniük a befektetőknek a piacokat. Elsősorban viszont Amerikán lehet a fókusz, hiszen számos makrogazdasági adat mellett a Fed kamatdöntő ülése ma zárul.
Vágólapra másolva!

A befektetők tegnap a német alkotmánybíróság döntésére, az Apple termékbemutatójára, illetve a holland választásokra figyeltek elsősorban. Ma eltolódik a hangsúly USA felé.

Néhány makroadattal melegítünk be

14:30-kor több makrogazdasági adat is napvilágra kerül. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma lehet talán a legkisebb súlyú, de termelői árindex is érkezik ugyanebben az időpontban. A Bloomberg által megkérdezett elemzők az előbbi esetében 370 ezer fős számra várnak a segélykérelmek számát illetően, az előző héthez képest 5 ezer fős lehet a bővülés.

A termelői árindex 1,6 százalékkal nőhetett augusztusban éves alapon a Bloomberg konszenzus alapján, az élelmiszer- és energiaárakkal tisztított mutató pedig 2,6 százalékos bővülést érhetett el. Az infláció szempontjából van jelentősége az adatnak, bár a Fed célja elsősorban nem az infláció kordában tartása.

Az izgalmakkal pedig a Fed szolgálhat

Ma zárul a Fed kétnapos kamatdöntő ülése, 18:30-kor teszik közzé magyar idő szerint a döntés. A piacokon az utóbbi hetekben egyre jobban felerősödtek a várakozások egy élénkítő bejelentéssel kapcsolatban. Ennek elmaradása negatívan hathatna a börzékre is.

A Bloomberg és a Reuters által megkérdezett elemzők kétharmada szerint lép a mai ülésén a Fed és bejelentenek egy eszközvásárlási programot. Emellett szinte mindenki arra számít, hogy a Fed változtat a kommunikációján és már nemcsak 2014-ig, hanem 2015-ig akarja alacsonyan tartani a kamatokat.

Vannak olyan szakemberek, akik úgy vélik, a Fed a nála elhelyezett betétekre fizetendő kamaton csökkentene, ezzel pedig a bankokat arra ösztönöznék, hogy ne a Fed-be rakják be a pénzüket, hanem inkább a gazdaságba csatornázzák be azokat.

A mai Fed ülés azért is fontos lesz, mivel a gazdasági kilátásokról 20:15-kor a Fed elnöke, Ben Bernanke tart sajtótájékoztatót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!