Nyíregyházára is jut autóipari beruházás

Vágólapra másolva!
Egy német óriáscég, a Freudenberg-csoport több milliárd forintos beruházásra készül a Napi Gazdaság információi szerint. A cég a magyarországi és a környékbeli országok autógyárainak szállít majd részegységeket.
Vágólapra másolva!

Több milliárd forintos autóipari beruházásra készül a Freudenberg-csoport Nyíregyházán. A német óriáscég a Napi Gazdaság értesülései szerint a városban található üzeme, a Vibracoustic Hungary területén épít hamarosan új gyárat. A cég a magyarországi és a környékbeli országok autógyárainak szállít majd részegységeket, de hogy pontosan mit, azt éppúgy nem lehet tudni, mint ahogy azt sem, hogy mekkora területen épül az új épület, és ott hány embert foglalkoztatnak majd.

A lap érdeklődésére a német cég központjában nem reagáltak, a nyíregyházi polgármesteri hivatalban pedig csak annyit közöltek, hogy tudnak az új beruházásról, de részleteket nem hozhatnak nyilvánosságra. A családi tulajdonban levő - és 320 örökös által birtokolt - cég nem számít újoncnak a magyar piacon. A világ 58 országában működő és 36 ezer főt foglalkoztató Freudenberg Budapesten, Kecskeméten és Nyíregyházán is működtet gyárakat, amelyekben többek közt autóipari részegységeket, tömítéstechnikai anyagokat és lengéscsillapításra szolgáló alkatrészeket gyártanak.

A Freudenberg, amely főként a Vileda törlőkendőcsaládról ismert, széles termékválasztékkal rendelkezik: olaj- és gáziparban használatos alkatrészeket éppúgy gyárt, mint építőanyagokat, biotechnológiai, orvosi és informatikai részegységeket és anyagokat. A cégcsoport 2011-es árbevétele meghaladta a hatmilliárd eurót - ennek felét az uniós piacon, 1,3 milliárd eurót pedig Németországban érte el. Az új nyíregyházi üzem a lap értesülései szerint autóipari szöveteket gyárt majd elsősorban a kecskeméti Mercedes és a győri Audi számára.

Matolcsy György hétfőn az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságában arról beszélt, hogy a következő 6-18 hónapban jelentős külföldi befektetésekről dönthetnek, részben a keleti nyitás keretében. Az ülésen a nemzetgazdasági miniszter kifejtette: a kínai nyitás hozadéka már most látható, és olyan fejlesztési beruházási döntések előtt állnak, amelyek meglepőek lesznek, és Északkelet-Magyarországra fognak összpontosulni, jellemzően hátrányos helyzetű régiókba. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a következő hetekben a jövő évi minimálbérről is elkezdődnek az egyeztetések a megfelelő fórumokon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!