A felszínen jól bírja a kiskereskedelem

Vágólapra másolva!
Látszólag kifejezetten kedvező kiskereskedelmi adatokat publikáltak múlt héten az Egyesült Államokban. A felszín alatt ugyanakkor gyengeségek fedezhetők fel a rövid távú adatokban, ami intő jel lehet az erőteljes karácsonyi szezonban bízó befektetők számára. Távolabbról ránézve ugyanakkor a kiskereskedelem támogatja a piac emelkedését, a szektor pedig komoly relatív erőt mutat a széles részvénypiacokhoz képest.
Vágólapra másolva!

Felszínen jó, a mélyben gyengébb adatok

Pénteken a legnagyobb jóindulattal is legfeljebb vegyesnek mondható kiskereskedelmi adatokat tettek közzé az Egyesült Államokban. A fő mutató ugyan a várt 0,8 százalékos havi bővülés helyett 0,9 százalékos növekedést jelez augusztusra, ami kedvező jel, sőt, még a nagy értékük miatt torzító hatással bíró autóértékesítések nélkül számítva is 0,7 százalék helyett 0,8 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom (ennek is van egyébként kedvező olvasata, a háztartások elég erősnek érzik az anyagi helyzetüket autóvásárlásokhoz). Ha kellően a mélyére ásunk ugyanakkor az adatoknak, akkor már kevésbé tetszetős kép fogad.

A legfontosabb korrekció, amit az amerikai kiskereskedelem értékelésekor el kell végeznünk az üzemanyagárakkal kapcsolatos, az üzemanyagok nélkül számított kiskereskedelmi forgalom így az elemzők által várt 0,4 százalék helyett 0,1 százalékkal bővült. Azért fontos ez, mert az üzemanyag az egyik - ha nem a - legvolatilisebb tényező a fogyasztói kosárban, miközben a fogyasztói szokások, különösen az autójukkal jóformán összenőtt amerikai háztartásoknál, meglehetősen rugalmatlanok. A hirtelen emelkedő üzemanyagárak tehát anélkül emelik a dollárban kifejezett kiskereskedelmi forgalmat, hogy valójában a fogyasztás tényleges növekedése állna a háttérben.

Az amerikai statisztikák emellett közzétesznek egy speciális, mindenféle tényezőtől megtisztított mutatót is, amely az üzemanyag-értékesítések mellett az autóeladásokat és az építőanyagokat is kiszűri, és szezonális tényezőket figyelembe véve igyekszik megjeleníteni a kiskereskedelmi forgalom alakulását. Ez az agyon korrigált indikátor adta a leggyengébb jelzést, hiszen a várt 0,4 százalékos bővülés helyett 0,1 százalékos zsugorodást jelzett augusztusra.

Miért olyan fontos a kiskereskedelem?

Az amerikai statisztikák szerint a GDP-nek több mint kétharmadát teszi ki a háztartások költekezése. A GDP statisztikák megbízhatóságával és használhatóságával kapcsolatban persze teljesen jogos viták folynak. A fenti adatban például az illetékes hatóságok nem jelenítik meg többek között az egészségügyi kiadások állami támogatását sem, így ez szintén a háztartások fogyasztása között szerepel, miközben inkább állami kiadásról van szó.

Mindezekkel együtt is egyértelmű, hogy az amerikai GDP-növekedés rendkívül erősen függ a belső fogyasztástól, nem véletlen, hogy a múlt héten bejelentett QE3 program is azt célozza, hogy az emelkedő eszközárak (és sok egyéb tényező) hatására végeredményben a háztartások szabadabban költekezzenek.

Ezt költekezést rengetegféleképpen lehet mérni, statisztikai értelemben nem is a kiskereskedelmi forgalom a legjobb megoldás, hiszen számos fontos tényezőt figyelmen kívül hagy. Jogosan feltételezhetjük ugyanakkor, hogy a háztartások fogyasztásával erősen korrelál, hogy mekkora összeget költenek el a boltokban egy adott hónapban, így a kiskereskedelmi forgalom Amerikában kulcsfontosságú mutató.

Mit jelent ez a részvénypiac számára?

Részvénypiaci szemmel ráadásul még fontosabb az a látványos kapcsolat, ami az elmúlt években a kiskereskedelmi forgalom és az S&P500 index között kialakult: a kiskereskedelmi forgalom dinamikájában bekövetkező fordulatok igen közel estek az elmúlt 10 évben az index fordulópontjaihoz, különösen a válság környékén (az ingadozások simítására használt mozgóátlag nyilván ennél valamivel később reagál).

Ennek szemléltetéséhez egy sajátos mutatót célszerű előállítani, amelyet a statisztikai hivatal nem közöl: a kiskereskedelmi forgalom éves változását az üzemanyag-értékesítéssel korrigálva, reálértelemben - azaz az inflációtól megtisztítva - vizsgáljuk.

Az elmúlt két évben a "reál kiskereskedelmi forgalom" bővülése relatív magas, 2001 eleje óta nem látott szinten rögzült a 2009-es nagy visszaesés után, ami támogathatta az S&P500 index emelkedését is. A grafikonon leginkább a 2004-2005-ös időszak emlékeztethet a mostanira, ahol a stabilan - bár egyre csökkenő ütemben - bővülő kereskedelem mellett az index stabil hegymenetben haladt.

A karácsonyi negyedév felé közeledve a részvénypiacok számára is kulcsfontosságú lesz, hogyan teljesít a kiskereskedelem. Egyelőre mindenesetre úgy tűnik, a piac bizalmat szavaz a kiskereskedelmi szektornak, az S&P500-ban szereplő áruházláncokat tömörítő ETF (SPDR S&P Retail ETF - XRT) fennállása óta nem látott szinteken mozog.

SPDR S&P Retail ETF - XRT

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!