A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

20 milliárd dolláros fájdalmat okozhat Sandy

Vágólapra másolva!
Megállt az élet az USA keleti partvidékén a Sandy hurrikán és az azt követő áradások következtében. A szélsőséges időjárás miatt többen is életüket vesztették és mintegy 3,6 millió háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül. Az első becslések szerint mintegy 6-20 milliárd dolláros veszteséget okozhat az Egyesült Államok számára a trópusi vihar. 1888 óta először fordul elő, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt több napon keresztül ne nyissanak ki a piacok.
Vágólapra másolva!

Egy héttel az amerikai elnökválasztás előtt megállat az élet az Egyesült Államok keleti partvidékén, miután a Sandy hurrikán éjjel lecsapott a mintegy 60 millió ember lakta térségre. A vihart követő áradások 4,1 méteres vízszintet eredményeztek a New York-i Manhattanben, ami meghaladja az USA meteorológiai szolgálata által 1960 szeptemberében regisztrált 3,05 méteres vízszintet a Donna hurrikánt követően. A Consolidated Edison közműcég egész Manhattanben lekapcsolta az áramot, így védve meg eszközeit a lehetséges károktól.

Hajnali egy órakor legalább 3,6 millió háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül az amerikai energiaügyi minisztérium tájékoztatása szerint. Seth Guikema, a Johns Hopkins University mérnöke szerint mintegy 10 millió ember maradhat áram nélkül a szélsőséges időjárás következtében.

Mostanáig 16 halálos áldozatról számoltak be az Egyesült Államokban az AP értesülései szerint, egyes esetekben a leszakadó ágak okozták a tragédiát. Ezen kívül a Karibi-térségben 69 halálesetet is a pusztító vihar számlására írnak.

A Kinetic Analysis Corp. becslése szerint a biztosítók akár 6 milliárd dolláros kárigénnyel is szembenézhetnek Pennsylvania, New Jersey, Maryland és New York államokban. Az Eqecat Inc. kockázatkezelő társaság ennél is nagyobb károkra számít, számításaik alapján a Sandy mintegy 20 milliárd dollár kárt okozhat az USA gazdaságának, ami a legfrissebb GDP-adat 0,1 százalékára tehető.

Jelentős veszteséget okozhat a légiközlekedésben is a hurrikán, miután több mint 9500 repülőjáratot töröltek Amerika szerte a FlightAware információi szerint. Eközben háromhavi mélypontra esett a nyersolaj árfolyama, miután a benzinárak megugrottak a Keleti parton lévő finomítók bezárásának hírére. A Phillips 66, a NuStar Energy LP és a Hess Corp. is leállította, vagy csökkentette feldolgozását New Jersey-i egységében.

1888 óta nem volt rá példa, hogy két egymást követő napon ne legyen a szélsőséges időjárás miatt kereskedés az amerikai piacokon, a jelenlegi állás szerint azonban ma sem nyitnak ki a tengerentúli piacok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!