Nem kell a Mercedes az araboknak

Vágólapra másolva!
Értékesíti a fennmaradó 3 százalékos Daimler részesedését az abu-dzabi állami befektetési alap. Az ügyletet követően felerősödhetnek a Daimler ellenséges felvásárlására spekuláló hangok. 
Vágólapra másolva!

Értékesítette 1,25 milliárd euróért a fennmaradó 3 százalékos Daimler részesedését Adu-Dzabi állami befektetési alapja az Aabar Investments. A hosszú ideje várt lépés nyomán újra részvényesi nyomás helyeződhet Dieter Zetschéra, a cég vezérigazgatójára, hogy megkezdje a cégcsoport átstrukturálását. A szakértők szerint ésszerű lenne a teherautó divízió, a Mercedes-Benz és a Smart autó üzletágak szétválasztása.

Korábbi hírek arról számoltak be, hogy az abu-dzabi befektető távozásával újra felerősödhetnek a cég ellenséges felvásárlására spekuláló hangok. Többen úgy vélik, mivel a Daimler tulajdonosi szerkezete széttagolt és nincsen nagybefolyású családi tulajdonosa, mint például a BMW-nek vagy a Volkswagennek, ezért könnyen potenciális felvásárlási célponttá válhat.

Az ügyletet követően az Aabarnak továbbra is van 12,75 százalékos szavazati jogra lehetősége különböző derivatív pénzügyi eszközökön, például vételi opciókon keresztül.

A Daimler nemrég figyelmeztetett, hogy profitja nyomás alá kerülhet amiatt, hogy a Mercedes-Benz üzletág erős versennyel szembesül a BMW és az Audi térnyerése miatt. A cég növelte beruházásait annak érdekében, hogy lépést tartson a versenytársakkal.

Daimler

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!