A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az árupiacokra is visszatértek a vevők

Vágólapra másolva!
A hetek óta tartó rossz hangulat hirtelen vételi pánikba váltott a piacokon. Régen nem láttunk egy nap alatt ilyen masszív pluszokat.  Trendfordulóról még nem beszélhetünk, de a több hetes mélypontokról megpattanó árfolyamok sok shortost is a vételi oldalra kényszerítettek tegnap.
Vágólapra másolva!

89 dollár felett is járt a WTI olaj, szakértők szerint 5 dollár prémium árazódott be az elmúlt napokban a közel-keleti konfliktusok éleződése miatt. Az elmúlt egy hónap legmagasabb szintjét közelíti az árfolyam. Súlyosbítja a szituációt Izrael azon kijelentése, hogy felkészült egy szárazföldi offenzívára a Hamasz ellen a Gáza övezetben. Obama is felszólította a Hamaszt a rakétakilövések azonnali leállítására.

Bármilyen katonai akció súlyos hatással lehet a térség amúgy is törékeny geopolitikai viszonyaira és így az olajkínálatára, valamint a szállítási útvonalak biztonságára. A közel-keleti és az észak-afrikai országok adják a világ olajtermelésének 36 százalékát, valamint a bizonyított olajkészletek 52 százalékát.

WTI nyersolaj

Forrás: [origo]

Az általános jó hangulat mellett a dollár gyengülése is segítette az árupiacok emelkedését, így 1730 dollár fölé emelkedett ismét az arany ára és feljebb került az összes többi fém is, az ezüst és réz meg sem állt 2,3 százalékos pluszig.

Kilógott a sorból - rossz szokásához híven - a földgáz. Az elmúlt három hétben emelkedett az árfolyama, miközben a legtöbb termék ára süllyedt és tegnap is szembe ment az árral, közel 2 százalékot veszítve értékéből. A kiváltó ok egy friss középtávú időjárás-előrejelzés volt, amely meleg időt jósol a következő 3-5 napra és normál, az évszaknak megfelelő heteket azt követően. A korábbi előrejelzés átlag alatti hideget jósolt a közeljövőre.

A gabonapiacon is felpattanást láthattunk, több hónapos mélypontokról rugaszkodott neki a búza és a szója is, mindkettő 1 százalék körül izmosodott.

Földgáz

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!