A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Fellélegezhettek az árupiacok

Vágólapra másolva!
A részvénypiacok zúgása nem okozott eladási pánikot az árupiacokon. Az olajat geopolitikai feszültségek, az egész szektort a dollár gyengülése segítette. A kakaóban volt a legtöbb kakaó, 4 százalék felett erősödött.
Vágólapra másolva!

Egyhetes csúcsára ugrott az olaj a közel-keleti fejlemények hatására, mivel izraeli légitámadás áldozata lett Ahmed al-Jabari, a Hamasz katonai szárnyának vezetője. A támadást előzménye 115 kilőtt rakéta Gázából az elmúlt héten. A térség konfliktusainak súlyosbodása ellátási gondokat jelenthet a közeljövőben, ezért az olajpiac várhatóan érzékenyen fog reagálni minden eseményre a kritikus helyszíneken. Technikai oldalról továbbra is egy ereszkedő csatornában van az árfolyam, ami bekorlátozhatja az emelkedés mértékét, a 88 dolláros szint kemény tetőnek bizonyulhat.

A londoni ICE Futures Europe-on tegnap kifutott a decemberi Brent kontraktus, a forgalom már a januári instrumentumban van, amely 27 centtel került feljebb. A WTI és a Brent közötti különbség ismét nyílik, már 23,57 dollár a prémium az északi tengeri fajta javára.
Harmadik napja kapaszkodik felfelé a szója árfolyama, erősödött a kukorica is, bár a búza nem tudta követni a gabonapiaci társakat, így tovább gyengült. Nem változott jelentősen sem az arany, sem a többi nemesfém árfolyama.

WTI nyersolaj

Forrás: [origo]

Elefántcsontpart sohasem a politikai stabilitásáról volt híres, előfordult, hogy a választási kampány részeként az egyik jelölt helikopterét igyekeztek lelőni a másik fél támogatói. A tavaly márciusi, 32 éves csúcsot jelentő rekordárfolyam is az országban zajló, több mint 3000 ember életét követelő polgárháború hatásának volt köszönhető. A helyi viszonyokat jól mutatja, hogy rövid távon jelentős befolyással van a kakaó piacára az ország futballcsapatának eredménye is, ha Drogbáék nyernek, emelkedik az árfolyam, viszont ha kikapnak az elefántok, jobb ha shortban ülünk.

Ismét a politika fenyegeti a világ kakaóellátását. Az elnök Alassane Quattara feloszlatta a kormányt, miután az ellenzett egy új törvényt, amelyben a nők jogait a család fejének számító férfiak szintjére kívánták emelni. A váratlan esemény pánikot okozott a piacon, az elmúlt évek fejleményei könnyen elbizonytalanítják a befektetőket.

Elefántcsontpart adja a világ kakaótermésének 40 százalékát a londoni székhelyű International Cocoa Organisation adatai alapján, ráadásul GDP-jének 20 százaléka származik a termékből.

Kakaó

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!