Tovább küzd az állami mobilcég

Vágólapra másolva!
Nem kíván lemondani a januárban megnyert frekvenciablokkokról az állami mobilcég. A Világgazdaság információ szerint az MPVI az utolsó pillanatban élt a lehetőségével és a Kúriához fordult jogorvoslati kérelemmel, miután a Fővárosi Törvényszék elkaszálta a januárban kihirdetett 900 megahertzes frekvenciatender végeredményét.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság információi szerint az utolsó pillanatban a Kúriához fordult jogorvoslati kérelemmel az állami mobilcég a szeptemberben 17-én hatályon kívül helyezett frekvenciatender ügyével kapcsolatban. A bíróság indoklása szerint azért került érvénytelenítésre a pályázat, mert a kiírás szerint a társaság nem is indulhatott volna el a pályázaton. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság januárban 10 milliárd forint fejében adta el az MPVI-nek a 900 megahertzes frekvenciasáv egybefüggő 5 megahertzes blokkját. Az elmúlt hetekben egyre több piaci szereplő vélekedett úgy, hogy az állam letett az állami mobilcég indításáról.

A Világgazdaságnak nyilatkozó ágazati szakértők korábbi véleménye szerint három kimenetele lehet a Kúria eljárásának, melynek eredményére várhatóan január-február táján derülhet fény:

  1. A legkisebb valószínűsége annak van, hogy az összes piaci szereplő megtarthatja a tenderen elnyert frekvenciákat.
  2. A második lehetőség, hogy a Kúria helyben hagyja a Fővárosi Törvényszék döntését és megsemmisíti a tender végeredményét. Ebben az esetben az NMHH-nak vissza kellene vásárolnia a közel 34 milliárd forintért értékesített blokkokat kamatfizetés mellett.
  3. Szakértői vélemények szerint legnagyobb valószínűséggel az inkumbens szolgáltatók megtarthatják a megnyert és megvásárolt frekvenciákat, míg az MPVI-től visszavásárolják azokat.

A Magyar Telekomot egyelőre az MPVI lépése és a kormány pénteki bejelentése sem tudta megingatni, jelenleg 0,2 százalékos emelkedést mutat a részvény.

Magyar Telekom

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ha kiderül, hogy valóban nem lesz állami mobilcég Magyarországon, az nyilván pozitív hír a három meglévő szolgáltatónak, s így a Magyar Telekom részvényeire is gyakorolhat némi pozitív hatást a tőzsdén. Ez a hatás ugyanakkor több szempontból sem valószínű, hogy túl nagy lenne. Egyrészt egyelőre csak egy sajtóértesülésről van szó, nem pedig tényközlésről, másrészt pedig attól, hogy az állam nem indít negyedik szolgáltatót, attól még nem biztos, hogy egy magánkézben lévő szereplő sem fogja ezt hosszabb távon megtenni.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről