A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Újabb akadályt pipáltak ki a görögök

Vágólapra másolva!
Megszavazta a görög parlament a jövő évi költségvetést, ami hozzásegítheti az országot, hogy pénzügyi segítséget kapjon az EU/IMF kettőstől és elkerülje az államcsődöt. A szavazást országos tüntetések kísérték.
Vágólapra másolva!

A görög parlament tegnapi ülésén elfogadta a jövő évi költségvetést, ami előfeltétele volt annak, hogy Görögország további nemzetközi pénzügyi segítséget kapjon és elkerülje az államcsődöt. Mindhárom koalíciós párt (az Új Demokrata Párt (ND), a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASOK) és a Demokratikus Baloldali Párt) mellette állt a javaslatnak, így a 300-ból 167 szavazattal elfogadták a költségvetési törvényt.

Rövid időn belül ez volt a második fontos döntés a görög parlamentben, ami a görögök pénzügyi kisegítéséhez szorosan köthető. Múlt hét szerdán egy másik törvényjavaslatban a nyugdíjkorhatár emeléséről, a nyugdíjak és a közszféra javadalmazásának csökkentéséről állapodtak meg a honatyák. Mindkét törvényjavaslat elfogadása feltétele volt annak, hogy az EU/IMF segélycsomag következő részletét is megkapják a görögök.

Habár a görögök már teljesítették az elvárt feltételeket, hivatalosan azonban még nem szavazták meg az extra összeg folyósítását. Az eurózóna pénzügyminiszterei várhatóan mai ülésükön sem határoznak a kérdésről. A több mint 30 milliárd eurós segélycsomag elengedhetetlen a görögök számára, annak érdekében, hogy teljesíteni tudják november végén lejáró állampapírjaik kifizetéseit.

Országos tüntetések

A múlt héten közepén tartott 2 napos általános sztrájk után a hétvégén is tüntetések közepette zajlott a szavazás a parlamentben. 13 ezer főre becsülik azoknak a számát, akik az épület körül gyűltek össze, hogy protestáljanak a politikai vezetés ellen. Országosan azonban mintegy 100 ezer ember ment az utcákra.

A 10 milliós görög lakosság 25 százalékos munkanélküliséggel küzd, és a megélhetés egyre nehezebbé válik. Ha sikerülne lehívni a segélycsomagból a szükséges pénzt, akkor akár 2 évet is nyerhetnek a görögök, hogy ne legyenek likviditásbeli gondjaik, és ne kelljen újabb megszorító csomagot bevezetniük.

A görög 10 éves állampapírok hozama ismét 18 százalék közelébe emelkedett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!