Ráugrottak a befektetők a görög kötvényekre!

Vágólapra másolva!
Hiába a mentőcsomag körüli bizonytalanságok, a befektetők úgy tűnik, hisznek Görögország feltámadásban: a 10 éves kötvényhozam az imént fontos szintre javult.
Vágólapra másolva!

Percekkel ezelőtt 16,21 százalékra süllyedt a 10 éves görög állampapírok hozama, ami azt jelenti, hogy olyan olcsóvá vált a problémás ország számára ezen az időtávon a finanszírozás, mint a márciusban bekövetkezett adósságátrendezés (kvázi csőd) óta még soha. A mai napon akkora befektetői érdeklődés mutatkozik a piacon ezen kötvények iránt, hogy eddig 54 bázisponttal, vagyis 0,54 százalékponttal lett kisebb a hozama.

A jelenség azért érdekes, mert éppen tegnap volt tele a sajtó azzal a hírrel, hogy november 20-án délutántól egészen hajnalig tartott az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácskozása az EU/IMF kettős Görögországnak történő további pénzügyi segítségnyújtásáról. A döntéshozatalt végül jövő hét hétfőre halasztották, mivel az álláspontok nem közeledtek eléggé, így függőben maradt a 44 milliárd eurós görög segélykérelem.

A rossz hír ellenére tehát mégis veszik a görög hosszú kötvényeket, ami azért nem feltétlenül nevezhető teljesen alaptalannak, a görög gazdasággal kapcsolatban ugyanis néha fel-fel tűnnek már pozitív jelek is.

A görög folyó fizetési mérleg például 4 hónapja folyamatosan pluszban van, valamint a költségvetési adatok is rendre jobbak a vártnál, tehát látszanak jelei annak, hogy a megszorítások végre talán gyümölcsöt hoznak és elkezdődhet az adósság leépítése.

Persze a nagy optimizmus még korai lenne, hiszen a 16,21 százalékos 10 éves hozam továbbra is nagyon magas és Görögország kilábalását még számos brutális kockázat övezi.

10 éves görög hozam

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!