Vége lehet a Richter vesszőfutásának

Vágólapra másolva!
Közeledik a Richtert nyomás alatt tartó eladói hullám vége, amire múlt heti cikkünkben már felhívtuk a figyelmet. November utolsó kereskedési napjai már kedvező hosszú távú beszállási lehetőségeket hoznak, hiszen az eladói nyomást csak technikai jellegű kényszer szüli, nem a részvény piaci megítélése. Ezzel együtt azért komoly hullámvasútra is érdemes lehet felkészülni, a kockázatok egészen markánsak, hiszen nem lehet felmérni, mi történik majd az utolsó órákban.
Vágólapra másolva!

Rendesen elintézték a Richtert

14,5 százalékot esett a Richter árfolyama a november 14-i zárás óra, ebből mintegy 4 százalékot múlt heti, óvatosságra intő cikkünk óta. November 15-én derült ki, hogy a Richter kikerül az MSCI feltörekvő piaci indexekből, ami kényszerű eladásokat von maga után, mert a nagy nemzetközi indexkövető alapoknak mindenképpen át kell alakítania a portfólióját. Az új indexösszetétel december 1-től érvényes, így a nagy hullámok hamarosan elülhetnek a részvény piacán, és előtérbe kerül a kedvező fundamentális beszállási lehetőség, amire már két hete is utaltunk.

Úgy saccoljuk, hogy még akár 10 milliárd forint feletti értékben érkezhet még kényszerű eladás a piacra. Két hete úgy becsültük, mintegy 4,5 százaléknyi részvénytől lesznek muszáj megválni az alapkezelők, azóta viszont a Richter részvényszámának 6,5 százaléka fordult meg a piacon. Ez alapján már lett volna elvileg tér, hogy a kényszerű eladók akár már ki is szállhattak.

Nem valószínű azonban, hogy a teljes forgalom a kényszerű eladókhoz kötődne, az arány közelebb eshet a teljes forgalom feléhez-harmadához, az első nagy forgalmú napon például szinte biztosan jelentős volt a pánikszerű eladások és a spekulatív short (esésre játszó) megbízások aránya is. Így biztosan van még a tarsolyban eladni való Richter, ha a fenti arányokat vesszük alapul, akkor mintegy 8,5-12,2 milliárd forint értékben érkezhet még a piacra részvény.

Megjelentek a vevők

Az elmúlt két napban és ma is jelentős befektetői aktivitást figyelhettünk meg, a részvény ugyanakkor nem esett tovább. Dacára a fenyegető nagy eladásoknak a vevők már megtartották az árfolyamot, a 35 000 forinthoz közeli szinteken már számottevő vételi erő mutatkozik, legalábbis az árfolyam alakulása ezt támasztja alá. A mai magas, 3,5 milliárd forintos forgalom is arra utal, hogy még nyomás alatt tartják az árfolyamot az eladók, de van az ellenoldalon kellő kereslet, hogy ez ne járjon újabb nagy eséssel.

A Richter az elmúlt három napban (1 perces)

Az előttünk álló másfél kereskedési napon a vételi kedv akár teljes egészében is "felszívhatja" a hátralévő eladók pakkjait, főként, ha az elmúlt napokban a jelentős eladók a fenti becslésnél erősebb ütemben adtak túl a részesedésükön. A vételi kedvet erősíti, hogy miközben kiemelt figyelem övezi a részvényt, egyre-másra érkeznek a kedvező fundamentális hírek.

Sajátos párhuzam fedezhető fel a Facebookkal, hiszen november 14-én óriási mennyiségű részvény szabadult fel a tőzsdei kibocsátás utáni eladási tilalom alól, és sokan attól tartottak, hogy a hatalmas eladók tönkrevágják a részvény piacát. Ehelyett viszont nagy forgalom mellett 10 százalékos szárnyalás következett (fontos eltérés, hogy a Richter eladói kényszerből adnak el, a Facebooknál pedig csak lehetséges eladásokról volt szó).

Mindezzel együtt szinte felmérhetetlen, pontosan hogyan zajlik majd a "végjáték". Elképzelhető, hogy meghatározó nagyságú eladók csak az utolsó pillanatban kapnak majd észbe, és a pénteki záró szakaszban a mélybe ütik a részvényt, de lehet, hogy pont a katasztrófavárás miatt az összeomlás teljesen elmarad.

Remek hírek érkeztek

Fundamentális szempontból remekek a Richter kilátásai, és ez a benyomásunk csak erősödhetett az elmúlt napokban, hiszen több kedvező hír is napvilágot látott, amik még szinte biztosan nem tudtak beárazódni az extrém körülmények miatt. A menedzsment ráadásul a vártnál valamivel gyengébb harmadik negyedéves gyorsjelentés mellé optimista előrejelzést csomagolt.

A napokban kiderült, hogy jövőre a kormány mégsem szűkíti drasztikusan a gyógyszerkasszát, emellett a teljes iparág számára megerősítette, hogy a K+F kiadások mértékével csökkentheti a támogatott gyógyszerek utáni adót. Ezt a Richter stratégiai megállapodása már tartalmazta, de ez sem tudott még beépülni az árfolyamba.

A terveknek megfelelően halad a cariprazine a piaci bevezetés felé, a Richter partnere, a Forest Laboratories benyújtotta a törzskönyvezési igényt az amerikai hatóságokhoz. Hosszú procedúra végén kerülhet piacra a cariprazine, de Bogsch Erik, vezérigazgató szerdai nyilatkozata szerint ez már 2014 első felében megtörténhet, ami valamelyest optimistább előrejelzés, mint amivel az elemzők számolhattak. A cariprazine törzskönyvezésének elindítása jelentős ún. mérföldkő kifizetést eredményez. A KBC Securities fundamentális elemzőjének becslése szerint 2-3 milliárd forintot tehet ki a negyedik negyedévben, esetleg 2013 első negyedévében várható kifizetés (pontos összeget nem tesz közzé a vállalat).

Richter (napi)

Érdemes megfigyelni, hogy a sajtó is szorosan követi a cég körüli eseményeket, a Bloomberg például a szokásosnál gyakrabban emlékezik meg az MSCI miatti eladói nyomás alatt álló részvényről, de más orgánumok is szokatlan érdeklődést mutatnak. A sajtófigyelem eredménye lehet, hogy a pozitív hírek szélesebb befektetői réteghez jutnak el, erősítve a szerdán már látott vételi kedvet. Mindez persze visszafelé is elsülhet, a túl nagy várakozások miatt elmaradhat a nagy kilövés.

Vonzó az árazás

A KBC Securities elemzője szerint ha egyáltalán nem számolunk a Richter innovatív, originális kutatásaival, a részvény fair értéke akkor is 38 900 forint lenne, ami mintegy 10 százalékkal magasabb az aktuális piaci árnál. Ehhez adódik hozzá a cariprazine és a Preglem portfóliójának értéke. A jelenlegi árfolyamszint tehát még akkor is vonzónak mondható fundamentális szempontból, ha figyelembe vesszük, hogy a jövőben a Richter nem biztos, hogy a korábbiakhoz hasonlóan bőkezű értékeltségek mellett lesznek hajlandó megvenni a meghatározó intézményi befektetők, részben például az MSCI indexekből való kikerülése miatt.

Hazai brókercégek figyelmét is felkeltette a részvény, az Equilor 44 900 forintos célárral és vételi ajánlással kezdte meg a részvény követését, míg a Concorde megerősítette korábbi 42 000 forintos értékbecslését. A KBC Securities intézményi fundamentális elemzője augusztusban 42 700 forintos célárat fogalmazott meg.

Erős támaszokon az árfolyam

Az MSCI bejelentése után masszív támaszokat tört le az árfolyam, a 38 000 forintos kerek szint, valamint a 200 napos mozgóátlag letörése és visszatesztelése normális esetben rendkívül negatív jelzés lenne, de a jelenlegi extrém körülmények miatt a technikai elemzésből levonható következtetéseket érdemes fenntartásokkal kezelni.

Az árfolyam éppen a 35 000 forintos támasz közelében pihent meg. A technikai kép alapján nem kizárt, hogy ez a szint szab gátat a Richter zuhanásának, ha a vevők valóban mozgósítják erőiket. Ezzel együtt egyáltalán nem zárható ki, hogy letöri ezt a szintet, és a 33 000 forint, vagy akár a 30 000 forint közelében húzódó támaszokat célozza meg a hátralévő két napban.

Ha hirtelen felpattanás következne, az első körben a 38 000 forintos ellenállás és a 200 napos mozgóátlag kettőséig tarthatna. Ezek áttörésével a következő megálló 40 400 forint környékén lehet. A felpattanás esélyét növeli a tekintélyes betöltendő rés, amit maga mögött hagyott az árfolyam két hete.

A rendkívül nagy bizonytalanság és az extrém helyzet miatt elképzelhető látványos emelkedés és drasztikus esés is a hét utolsó óráiban. Az árfolyam jelentős hullámzást mutathat, de a végjátéktól függetlenül a Richter fundamentumait kifejezetten vonzónak találjuk.

Richter (napi)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!