Terroristákkal kokettált a bank, gigászi bírságot kapott

Vágólapra másolva!
Rekord méretű bírsággal sújtották az amerikai hatóságok a brit HSBC bankot, mert a vádak szerint a túlságosan laza felügyelet miatt terrorista és bűnszervezetek is igénybe vehették a bank szolgáltatásait.
Vágólapra másolva!

Soha korábban nem látott nagyságú, 1,9 milliárd dolláros bírságot fizet az HSBC az amerikai értékpapírpiaci felügyeletnek (SEC). Európa legnagyobb bankja egy pénzmosási ügy végére tesz pontot a rekordméretű kifizetéssel, de a brit felügyelettel (FSA) még várhatók további kötelezettségek. A vádak szerint a bank vezetésének gyenge kontrollja miatt terroristák és drogkartellek használhatták a bank szolgáltatásait - írj a Bloomberg. A hírre az HSBC a hongkongi piacon nem mutatott látványos elmozdulást, 0,3 százalékos emelkedésben áll az árfolyam, míg a londoni parketten a nyitás pillanatában 0,1 százalékos esést mutat a részvény.

A kormánnyal kötött megállapodás értelmében a bank akkor mentesülhet a bűnvádi eljárás további részei alól, ha megfelel bizonyos követelményeknek, így a bírság befizetése mellett bizonyíthatóan megreformálja a belső ellenőrzési rendszereit.

Az HSBC elleni eljárás nem elszigetelt eset, a pénzügyi felügyeletek a világon mindenhol szorosabbra igyekeznek fonni a hálót a pénzügyi szervezetek felett, mind a kockázatkezelési, mind pedig a pénzmosáshoz hasonló jogi kérdések terén. Az Egyesült Államokban a korábbi rekordnak számító hasonló bírságot az ING fizette idén nyáron, a holland cég 619 millió dollárt csengetett be a kasszába, míg az HSBC közvetlen versenytársa, a Standard Chartered 227 millió dollárt fizetett be Amerikában.

Az HSBC befektetői részben felkészülhettek a rossz hírre, hiszen a bank harmadik negyedévben 800 millió dolláros céltartalékot képzett a várható bírságokra a már korábban elkülönített 700 millió dolláron felül. A bank november 5-én ugyanakkor közölte, hogy pénzmosási vádak miatt zajló eljárás eredményeként a 1,5 milliárd dollárt lényegesen meghaladó költségekkel kell várhatóan szembenéznie.

Az HSBC-nek nyilvánvalóan nem jön jól a gigászi bírság - kinek jönne jól egyébként is -, hiszen a 2011 elején érkezett vezérigazgató, Stuart Gulliver egyik legfontosabb feladata, hogy 2,5-3,5 milliárd dollárral csökkentse a bank költségeit, és nem központi fontosságú üzletágak eladásával növelje a bank profitabilitását azokon a feltörekvő piacokon, ahol egyébként is nagyobb piaci részesedéssel rendelkezik. Gulliver jó úton halad, hogy a céljait elérje, a bank korábbi közlemény szerint a tervet akár még túl is teljesítheti, és a megcélzott sáv már 2013 végére elérhető lesz.

HSBC (London)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!