Saját beszállítóját vásárolja fel a GE

Vágólapra másolva!
Tekintélyes méretű felvásárlásra készül a General Electric, akár 3 milliárd eurót is elkölthet egyik fontos európai beszállítójára, az olasz Avióra. Az ügyletet egyelőre nem jelentették be hivatalosan, és akár még az utolsó pillanatban is kútba eshet, mert a GE nem akarja az egész vállalatot megvásárolni.
Vágólapra másolva!

2,5-3 milliárd euróért vásárolhatja fel a General Electric a repülőgép alkatrészeket gyártó olasz Avio csoportot - árulták el az ügylethez közeli források a Wall Street Journalnak. Az Aviót jelenleg többségben tulajdonló Cinven kockázati tőke társaság és a GE csütörtökön jelentheti be a hatalmas akvizíciót. Az Avio polgári és harci repülőgépek hajtóműveihez és űrkutatási célú hordozórakéták meghajtásához gyárt alkatrészeket. A WSJ értesülései szerint a GE-t nem érdekli az Avio űrkutatáshoz kapcsolódó üzletága, így az ügylet legnehezebb része, hogy a felek megállapodjanak a megfelelő átstrukturálásról, azaz praktikusan a szegmens leválasztásáról vagy értékesítéséről.

Az Avio 81 százalékát 2006-ban megvásárló Cinven eredetileg a társaság tőzsdei bevezetését készítette elő,de a nehéz piaci körülmények miatt nem kínálkozott megfelelő alkalom az értékesítésre, így a General Electric vaskos ajánlata épp kapóra jött, bár a hírek szerint több stratégiai és pénzügyi befektető is jelentkezett az Avióért.

Az Avio a válság ellenére meglehetősen erőteljes üzlettel bír, az árbevétele 2011-ben 16 százalékkal nőtt 2 milliárd euróra nőtt (mivel nem nyilvános társaságról van szó, ennél frissebb adatok egyelőre nem hozzáférhetők). A cég kiegyensúlyozottsága abból fakad, hogy bevételének 90 százaléka nem Európából származik.

Az Avio legnagyobb megrendelője egyébként éppen a General Electric, az olasz cég bevételének kétharmada származik az amerikai konglomerátumtól. A GE a várhatóan felfutó keresletre készülve igyekszik minél hatékonyabbá tenni az ellátási láncát, és a termelés egy részét házon belülre vinni.

Az Avio kisebbségi részesedését javarészben az olasz Finemccanica birtokolja, de a tervek szerint a Fondo Strategico Italiano nevű állami alapnak értékesítené. Az alap célja, hogy az olasz gazdaság szempontjából stratégiai fontossággal bíró iparágakban szerezzen állami részesedést. A sajtóértesülések alapján egyelőre nem egyértelmű, hogy az Avio kisebbségi részesedését is megvásárolná-e a General Electric, vagy kizárólag a Cinven 81 százalékáról van-e szó.

A General Electricnél rendelkezésre állnak a belső források akár ilyen nagyobb akvizíciókra is, a társaság épp a napokban jelentette be, hogy a jelentős készpénztermelés miatt megemeli osztalékát és a részvényvisszavásárlási programját is.

General Electric (NYSE)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!