A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Súlyos bírság a jogtalanul kilakoltató bankoknak

Vágólapra másolva!
10 milliárd dollárt fizethetnek az amerikai jelzáloghitelező bankok a túlságosan gyorsan és nem kellő körültekintéssel levezényelt kilakoltatások és kényszerárverések miatt. Az összeg kisebb része kerül ugyanakkor a szabálytalanul kilakoltatott adósokhoz, nagyobb részét a problémás adósok terheinek csökkentésére fordítják a bankok. A megállapodást a politikusok szorosan követik, ami még hátráltathaja az ügy lezárását.
Vágólapra másolva!

Akár 10 milliárd dollárra is megbüntethetik a hatóságok a legnagyobb amerikai jelzáloghitelező bankokat, amiért azok a gyanú szerint megsértették a nemfizető adósok kilakoltatására vonatkozó szabályokat. A bírságról szóló megegyezést már akár ma bejelenthetik a Financial Times szerint.

A leginkább a JP Morgant, Bank of Americát és a Wells Fargót érintő határozat 3,5 milliárd dollár készpénz kifizetésére kötelezné a bankokat a már kilakoltatott adósok részére, a fennmaradó összeget pedig a hiteltörlesztéssel nehézségekbe ütköző jelenlegi ügyfelek hiteltartozásának csökkentése adná. Arról egyelőre nem látott napvilágot pontos információ, hogy az egyes bankokat milyen mértékben sújtaná a fizetési kötelezettség, de jó eséllyel valamilyen kapcsolatban áll a teher a jelzáloghitelezési tevékenység aktivitásával.

A mostani megállapodásegy 2011-es határozatott cserélne le, ami szerint a bankok vállalták, hogy felülvizsgálják a korábbi kilakoltatásokat és kényszerértékesítéseket, vajon nem történtek-e szabálytalanságok, és nem fosztottak-e meg senkit igazságtalanul ingatlanától, miután a Fed és más hatóságok súlyos gyengeségeket tártak fel a jelzáloghitelezőknél.

A törvényhozás több képviselője azonnal jelezte a Financial Times értesülései szerint, hogy bármilyen hasonló megállapodást nagyon alapos vizsgálatnak vetnének alá. Különösen abból a szempontból, hogy vajon mik voltak azok a káros gyakorlatok, amikről a megegyezés szól, és vajon hogyan állapították meg a felek ezeknek a pénzbeli értékét. Mindez azt is jelenti, hogy ha valóban megszületett a megállapodás a 10 milliárd dollárról, akkor még hosszú ideig nem léphet életbe, ha törvényhozási jóváhagyás is kell hozzá.

A jelentős, 10 milliárd dolláros volumen és a politikai érdeklődés egyaránt jól jelzi, mennyire megnőtt a pénzügyi szektor megregulázása iránti igény a hatóságoknál és a gazdaságpolitikában is, különösen a válsággal szorosan összefüggő területeken. A másodrendű jelzáloghitelezés válságát megelőző felelőtlen hitelkihelyezési gyakorlatáért egyébként már több nagy jelzálgohitelező kapott kisebb-nagyobb bírságot. Ha a nemfizető hitelekkel kapcsolatos gyakorlatot is kivizsgálták a hatóságok, akkor a fenti megállapodás azt is jelentheti, hogy a jelzáloghitel-válság miatti "sepregetés" is hamarosan végetérhet az amerikai bankszektorban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!