Nem kér Kína a svájci luxusból!

Vágólapra másolva!
Lassulás jeleit mutatja a svájci Richemont luxusipari cég árbevételének bővülése. A többek közt Cartier óráiról is híres vállalat negyedéves értékesítései alulmúlták a várakozásokat, amiben elsősorban a fő piacának számító ázsiai és óceániai régió, illetve a legnagyobb bevételt generáló ékszer üzletág okolható. A befektetők nem rejtették véka alá véleményüket, aminek következtében több mint 5 százalékot zuhant az árfolyam a mindenkori csúcs közeléből.
Vágólapra másolva!

Elmaradtak a bevételek a várakozástól

A várakozásokat alulmúló negyedéves értékesítési adatokról számolt be a svájci Richemont luxusipari cég. Az október-decemberi időszak árbevétele 9 százalékos növekedést mutat egy évvel korábbihoz képest, ez azonban elmaradt a Bloomberg elemzői konszenzusában szereplő 11 százalékos bővüléstől.

Érdemes a devizaárfolyamok változását kiszűrni az értékesítés terén, hiszen ezek kisebb-nagyobb mértékben torzíthatják a tényleges változást. Ebben az esetben csupán 5 százalékos bővülésről számolhat be, ami szintén alulmúlja az elemzők által várt 8,9 százalékos növekedést.

Forrás: [origo]

Ázsia a hunyó

Ha továbbra is konstans devizaárfolyamokkal számolunk, akkor arra az aggasztó tényre figyelhetünk fel, miszerint a vállalat legfontosabb piacának számító ázsiai-óceániai régió nem tudott növekedést felmutatni az időszak során. Minderre négy éve nem volt példa.

Ázsia, de elsősorban Kína gyengélkedése nagy érvágás lehet a luxusipari cégek számára, ugyanis a egy szeptemberi HSBC elemzés szerint a világ legnépesebb országában keletkezik a világ luxusértékesítéseinek 25 százaléka.

Ázsia/Óceánia gyengélkedése a szintén luxusiparban tevékenykedő Burberry múlt héten közzétett negyedéves értékesítési adatainak fényében lehet meglepő. A brit céget svájci versenytársával szemben éppen hogy az ázsiai régió hajtott kétszámjegyű növekedés mellett.

A meghatározó piacokhoz hasonlóan a szegmensek közül is a legnagyobb árbevételű gyengélkedett. Az értékesítés mintegy felét adó ékszerüzlet csupán 4 százalékos növekedésről számolt be az devizaárfolyam változások kiszűrése mellett, míg a szakértők 10 százalékos bővülést vártak.

5,6 százalékot zuhant a mai kereskedés során a svájci luxusipari cég árfolyama a kedvezőtlen bejelentésre azok után, hogy a múlt hét második felében 80 frank feletti magasságokban járt a kurzus.

Richemont (Zürich)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről