A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szabadulni kéne a bankoknak a rossz hitelektől

Vágólapra másolva!
A kelet-európai bankok vezetői és pénzügyi szakemberei egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívül magas nem teljesítő hitelállomány jelentős mértékben gátolja a régió gazdasági fellendülését és hitelezési aktivitásának növekedését. Különösen a nagyobb, nem fizető adósságok magas aránya okoz problémát a bankszektornak. A szakemberek véleménye szerint a pénzintézeteknek le kéne írniuk ezeket a hiteleket, hogy megtisztítsák azoktól a mérlegüket, és újból fel tudjon lendülni a hitelezés a régióban-számolt be a Reuters a bécsi Euromoney konferenciáról.
Vágólapra másolva!

A nem fizető adósok aránya Európa keleti felén egyes országokban már meghaladja a 33 százalékot a teljes hitelállományon belül, ami továbbra is ilyen magas szinten maradhat a régió főbb bankárai szerint. Magyarország a nem teljesítő hiteleinek 20 százalékos arányával még a jobban teljesítő országok körébe tartozik, ugyanis például Romániában ez az arány 26 százalék, míg Ukrajnában 33 százalék.

A nemzetközi szabályozó szervezetek szerint mielőbb meg kell oldani ezt a problémát, és arra biztatják a hitelező bankokat, hogy a nagyobb nem fizető adósságokat írják le, és lépjenek tovább. Ez az elmúlt évek tapasztalatai alapján elengedhetetlen lehet a gazdaság és a hitelezés beindításához.

Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke szerint a hitelezési tevékenység során mind a vállalati mind az egyéni ügyfelek számára a hitelezési kondíciók szűkülni fognak. A rendkívül alacsony aktivitás pedig csak akkor élénkülhet, ha a nemteljesítő hitelek állománya jelentősen leépül. E nélkül ugyanis a gazdaság és a hitelezés helyreállása nem lesz könnyű.

Herbert Stepic, a Raiffeisen vezérigazgatója szerint a nem teljesítő hitelek lassan növekvő számára, és továbbra is alacsony hitelezési aktivitásra lehet felkészülni.

Nagy Piroska, az Európai Fejlesztési Bank stratégája szerint jelentős csökkenés mutatkozik a hitelállomány bővülésében a nemteljesítő hitelek magas aránya miatt. Szerinte a szabályozó hatóságoknak kéne ösztönözni a nagyobb hitelezőket, hogy megtisztítsák mérlegüket ezektől a rossz adósságoktól, és ne görgessék azokat maguk előtt örökké. Különben Európa is Japán sorsára juthat, és a szigetországhoz hasonlóan a régió is elvesztegethet egy évtizedet.

A magas rossz adósság teher ellenére vannak bíztató jelek is a keleti bankszektorban. A régióban jelentős nyereség mellett tudnak működni a pénzintézetek, és felül fogják teljesíteni nyugat-európai társaikat a következő években az Unicredit szerint. A 10,9 százalékos sajáttőke arányos jövedelmezőség egy sokkal vonzóbb és fenntarthatóbb növekedést tesz majd lehetővé a keleti régió bankjainak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!