Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legerősebb januári kezdése és az egyre optimistább befektetői hangulat végül csak előcsalta az eladókat a részvénypiacokra. Tegnap az amerikai börzék idei legnagyobb esésüket szenvedték el, és elnézve az eddigi nagy hegymenetet, ennél akár tartósabb gyengélkedésre is sor kerülhet. A részvénypiacon jelenleg tapasztalható túlzott eufória ugyanis visszafele sülhet el, persze a korrekció megindulásának időzítését számos kérdőjel lengi körül. Rövid távon azonban vélhetően megállóhoz érkeztünk (vagy legalábbis egy újabb, átugrandó akadályhoz), de hosszabb távon még lehet tere akár újabb csúcsdöntéseknek is a piacon.
Vágólapra másolva!

Nagy az optimizmus a világban

A Citigroup által a tőzsdei hangulat szondázása végett összeállított mutató kimagasló eufóriáról árulkodik, melyhez hasonlóra legutóbb a 2008-as részvénypiaci összeomlás előtt volt csak példa. A mutató értéke 2011-ben is nagy magasságokba szökött, melyet követően az S&P 500 részvényindex igen gyenge egy éves teljesítményt könyvelhetett el.

A kedvező hangulatot jól szemlélteti a New York-i tőzsdén jegyzett részvényekre felvett short (vagyis eladási, a részvényár esésére játszó) pozíciók alacsony száma is. A jövőt illetően sokan optimisták, így nagyobb számban már inkább a részvényárak emelkedésére fogadnak.

Ráadásul nemcsak hangulati szinten mutatkoznak a túlfűtöttség jelei, a befektetők ténylegesen is két kézzel zsákolják a részvényeket. A Merrill Lynch legutóbbi felmérése szerint januárban ismét kimagasló mértékű tőke áramlott a részvénypiacra (már harmadik hónapja), mely kalkulációik szerint az utóbbi években inkább vészjósló jelzésnek minősült. Nem jó hír ez, hiszen a gyors részvényvásárlásokat követően egyre kevesebben maradhatnak, akik a további áremelkedést tudják fűteni.

A nagy kérdés tehát, hogy van-e még elég puskapor, amit a részvénypiacokra hajlandóak is átcsoportosítani az emberek? Nem egyszerű a válasz, a legjobb talán, ha azt mondjuk, hogy egyelőre korai ezt eldönteni. Az első szárnypróbálgatások mindenesetre már megindultak, de ez még nem elég a stabil repüléshez.

Mert mi is történik?

Sokan azt érzik, hogy az igen alacsony szinteken álló amerikai kötvényhozamok érdemben már nem mennek lejjebb, így a kötvénypiacon sokat nyerni valószínűleg nem lehet majd az előttünk álló időszakban. Aki így gondolkozik, az vélhetően arra számít, hogy a Fed hamarosan alábbhagy az állampapírpiaci eszközvásárlásokkal (ami a hozamokat a rekordalacsony szintek közelében tartja jelenleg), ehhez viszont feltételeznie kell az egyre erősebb gazdasági teljesítményt. Mit tesz az, aki ebben a forgatókönyben hisz? Kiveszi a kötvénybefektetésekben levő pénzt és beteszi a növekedés által hajtott részvényekbe.

Az, hogy az amerikai kötvényhozamok az utóbbi hetekben már emelkedést mutatnak (vagyis eladói nyomás van a kötvénypiacon), miközben a részvénypiacra egyre nagyobb mennyiségű friss tőke érkezik, ennek az egyszerűen szemléltetett folyamatnak lehet a része. Nagy hangsúly van azonban a leheten.

Egyes elemzőházak ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy az év eleji részvénypiaci tőkebeáramlás pusztán egy szezonális hatásként értelmezhető, ráadásul a kötvénypiaci oldalon álló nagy szereplők sem látnak tőkekivonásra utaló jeleket. El Erian, a világ legnagyobb kötvényalapját kezelő PIMCO vezérigazgatója szerint nem a kötvényalapokból kezdték el a befektetők kivonni a pénzt, sokkal inkább a pénzpiaci alapokból és bankbetétekből csoportosítanak át részvényekbe.

Rövid távon korrekció, később meg majd meglátjuk

Jelenleg tehát annyit tudunk (vagy inkább sejtünk), hogy a részvényekbe áramlik a tőke, de úgy tűnik egyelőre nem a kötvények felől. Ha persze egyszer elkezdenek kibújni a befektetők a bukernek tartott kötvényekből, az még jó ideig szolgálhatna munícióval a részvénypiacoknak - elnézve, hogy milyen hatalmas tőke áramlott az utóbbi pár évben a kötvényekbe -, a lépés időzítését azonban igen nehéz pontosan meghatározni.

Mindenesetre ha ahhoz tartjuk magunkat, hogy az év eleji tőkebeáramlás a részvényekbe pusztán egy szezonális hatás eredménye, érdemes lehet egyre óvatosabbnak lenni a tőzsdén. A korábban már említett figyelmeztető jelek mellett nem szabad elmenni amellett sem, hogy az elmúlt évek tőzsdei hegymenetei egyre kisebb elánnal jelentkeznek, mely alapján a tavaly novemberi mélypont óta mutatkozó 12 százalékos rali hamarosan a végéhez közeledhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről