Vágólapra másolva!
Negatív meglepetést okozott a Richter mára virradóan közzétett negyedéves gyorsjelentése, a gyógyszercég árbevétele részben az orosz értékesítések gyengélkedése miatt elmaradt a várakozásoktól, ráadásul a cég profitabilitása is gyengült a magasabb nyereséghányaddal bíró termékek részarányának visszaesésével. A profitnak egy egyszeri, számviteli tényező és a pénzügyi sor nyeresége adott lökést.A kedvezőtlen gyorsjelentést követően a menedzsment délelőtti kommentárja is inkább negatív üzeneteket hordoz, melyről bővebben IDE KATTINTVA olvashat.
Vágólapra másolva!

Sokkal gyengébb lett

A várakozásoknál gyengébb negyedik negyedéves számokat közölt ma hajnalban a Richter. A vártnak megfelelő eredménycsökkenés mellett az üzemi eredmény tekintetében a piaci konszenzusnál 12 százalékkal kisebb számot publikált a Richter, a nettó profit soron hasonló mértékű az elmaradás az elemzők várakozásától.

Jelentős pozitív egyszeri tétel merült fel adózási soron, mellyel a tényszámokat tisztítottuk a konszenzussal való jobb összehasonlíthatóság érdekében. A vállalat az Esmya-hoz kapcsolódóan az immateriális eszközök értékelésében 5,6 milliárd forintos csökkentést hajtott végre, és az erre elszámolt halasztott adó kötelezettséget is 5,5 milliárd forinttal csökkentette. A goodwill értéke az ellentétes hatások miatt pusztán 50 millió forinttal nőtt, a 2011-es adózott eredmény pedig 99 millió forinttal csökkent emiatt.

A tavalyi (és a tavalyelőtti) negyedik negyedévben viszont a számviteli elszámolási változások hatására az adó soron egy jelentősebb pozitív tétel jelent meg, ami a nettó profit sort érdemben tolta felfele. Becsléseink szerint az adózási soron 3 milliárd forintos pozitív egyszeri hatást okozhatott a számviteli elszámolás változása nettó profit soron, így a tényszámot ekkora mértékben korrigáltuk a konszenzussal való jobb összevethetőség érdekében. Azzal kapcsolatban egyelőre nincs konkrét információnk, hogy az üzemi eredményre volt-e hatása a változásoknak, erre a délelőtti sajtó és elemzői tájékoztatók adhatják majd meg a választ.

Kellemetlen meglepetés Oroszországból

Hét százalékkal csökkent a Richter összes árbevétele a negyedév során. Bár az erősödő forint kedvezőtlenül hatott, euróban is közel öt százalékos bevételi lemorzsolódás mutatkozik. A legnegatívabb meglepetést talán az orosz piac visszaesése okozta.

A FÁK régió bevételi csökkenésének nagyrészét az orosz bevétel 1,7 százalékos csökkenése magyarázza. A várakozásokhoz képest ez negatív meglepetés (hiszen az orosz régióban talán többen is a növekedés folytatódására számítottak), miközben az ukrán piacon továbbra is hozta a szép kétszámjegyű növekedést a Richter. Oroszországban a Suprax fogamzásgátlóra kötött licensz szerződés tavalyi lejárata és a fokozódó generikus verseny hathatott kedvezőtlenül.

A magyar piacon nem mutatkozott már további bevételi esés, a 2011-es szinten stabilizálódott a bevétel. Folytatódott viszont a bevételek csökkenése az amerikai piacon, ahol a verseny erősödése miatt (euróban mérve) ezúttal 15 százalékos a mínusz. Az erős bázisról a Grünenthal értékesítései is visszaesést mutattak, a lengyel piac viszont nagy növekedést tükröz a szabályozási változások miatti nyomott bázisról.

Egyszeri tétel hajtotta a profitot

A tavalyi 63 százalékról 62 százalékra romlott a csoportszintű bruttó fedezeti hányad mértéke, a jobb fedezetű amerikai értékesítés visszaesése és az Esmya amortizációjának megjelenése miatt a tavalyi évhez képest romló tendencia mutatkozik.

Forrás: [origo]

Eközben a közvetett költségsorokon ellentétes erők dolgoztak: az értékesítési és marketingköltségek 10 százalékkal híztak a tovább bővülő nyugat-európai értékesítési hálózat miatt; az igazgatási költségek viszont sokat estek, miután a bázisban a Preglem menedzsment ösztönzése megdobta a költségeket, idén pedig a leépítések költségcsökkentő tényezőként hatottak; a folyamatban levő kutatások miatt a K+F költségek várható módon emelkedtek; az egyéb ráfordításokat 2011-ben a Preglem halasztott vételár kötelezettség valószínűség változása jelentősebben nyomta lefele, melyhez képest nagy javulás mutatkozik.

Kilenc százalékkal esett vissza az üzemi eredmény, a 13 százalékos eredményhányad pedig elmarad a konszenzus szerinti elemzői becslésektől. A pénzügyi sor nem okozott meglepetést, a tavaly előtti (részben a Hungaropharma leírás miatti) veszteséget ezúttal nyereség követte, így pozitívan járulhatott hozzá a nettó profit 52 százalékos növekedéséhez. Emellett ezen a soron a már említett egyszeri, számviteltechnikai tényező is felfele segítette a számot.

Továbbra is erős, részvényenként 2047 forintos nettó készpénz pozíciója volt a vállalatnak tavaly év végén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!