Szenvedett a magyar ipar 2012-ben

Vágólapra másolva!
Gyengélkedett a magyar ipar tavaly, kisebb volt a teljesítménye, mint egy éve. Az autógyárak beindulásával az idén elkezdhet növekedni az ipari kibocsátás, ennek már láthatók apró jelei.
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben az ipari termelés 7,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az év egészében 1,7 százalékos volt a csökkenés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az ipar gyengélkedése hozzájárult ahhoz, hogy 2009 óta először volt éves visszaesés tavaly.

Az adatok megegyeznek a február elején közölt előzetes számokkal. A munkanaphatástól megtisztított index 3,4 százalékos visszaesést mutatott (ezt azért számolják külön, mert tavaly és idén eltér a munkanapok száma).

2011-ben még 5,6 százalékos növekedést regisztrált a KSH. Az ipari kibocsátás negyedévről negyedévre mérséklődött 2012-ben, az utolsó negyedévben pedig a visszaesés üteme felgyorsult. A legnagyobb mértékű, 1,2 százalékos bővülést februárban, a legnagyobb, 7,6 százalékos csökkenést decemberben mérték.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint az ipari termelés az év elején éles fordulatot vehet, annak hatására, hogy a Suzuki visszatért a két műszakos termeléshez (igaz, azóta már be is jelentették, hogy márciusban ismét csak egy műszakban termelnek), a Mercedes elkezdte a CLA gyártását, valamint februárban megindul a termelés a GM szentgotthárdi motorgyárában is. A kilátásokra nézve biztató a német bizalmi indexek javulása, valamint az ipari új rendelésállomány novemberi meredek megugrása - írta gyorselemzésében Suppan Gergely.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!