Máris átalakul a Magyar Nemzeti Bank

Vágólapra másolva!
A jegybank új vezetése már az első munkanapján átalakításokat jelentett be. Az Állami Számvevőszék által feltárt törvénysértések miatt pedig azonnali ellenőrzésbe kezdenek. Az MNB csökkenti a prémium és a bónuszalap nagyságát is, illetve komoly költség lefaragást hajtanak végre a következő két évben.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank új vezetése már az első munkanapján átalakításokat, valamint azonnali és átfogó ellenőrzéseket jelentett be. Utóbbiakra azért van szükség, mert a közelmúltban az Állami Számvevőszék vizsgálalata szerint több törvénysértést is feltártak.

Az MNB az ÁSZ jelentése miatt 25 százalékkal csökkenti az 1 milliárd forintos nagyságú prémium és bónuszalapot. Mivel a jegybank működését drágának tartják, emiatt a működési és üzemeltetési költségek 20 százalékát is le akarják faragni a következő két év során.

A Magyar Nemzeti Bank új elnöke, Matolcsy György nem ért egyet a jegybank azon felfogásával, ami egyszemélyi irányításra alapozta a szervezet vezetését. Az MNB-be ezáltal az elnök és az alelnökök mellé 5 ügyvezető igazgatót is kineveznek.

"A Monetáris politika megvalósításáért felelős ügyvezető igazgató Palotai Dániel, a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért Nagy Márton ügyvezető igazgató felel. Sándor György eddigi ügyvezető igazgató továbbra is az intézmény működtetéséhez kapcsolódó feladatokat végzi. Az új vezetés tagja Csizmadia Norbert, aki a fiskális koordinációért felelős ügyvezető igazgatói posztot tölti be. Dr. Nagy Róza főigazgató a jövőben a Magyar Nemzeti Bank jogszerű és hatékony működésért felel." - írja közleményében az MNB.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!