A felszínen gyenge az OTP, de vannak jó jelek

Vágólapra másolva!
Első pillantásra gyenge negyedéves eredményekről számolt be az OTP mára virradóan, különösen a nettó profit terén vétette el jól láthatóan a bank az elemzői várakozásokat, részben a vártnál magasabb adózási kötelezettség miatt. A negyedév során a bank minden piacon nehéz körülményekkel nézett szembe, de ennek ellenére kedvező folyamatok rajzolódnak ki. Az eredményt rekordméretű céltartalékolás rontotta, de ezt nem a hitelportfólió látványos romlása kényszerítette ki. Mégis negatív lehet a piaci reakció.
Vágólapra másolva!

Frissítés: A piacot nem hozta zavarba a vártnál gyengébb nettó profit, az OTP 4900 forinton, több mint 1 százalékos emelkedéssel nyitott, amiben valószínűleg a kedvező amerikai zárás és a japán piacon uralkodó hurrá optimizmus is szerepet játszhat.

Első ránézésre ez rossz

A felsőbb sorokon a vártnak megfelelő, ugyanakkor a nettó profit terén az elemzői prognózisoktól elmaradó negyedik negyedéves eredményeket tett közzé az OTP mára virradóan. Az eredmény a felszínen nem túl tetszetős, éves összevetésben 13,1 százalékkal zsugorodott a speciális tételekkel korrigált nettó profit, részben a vártnál magasabb adófizetés miatt. Az év egészét tekintve a rendkívül nehéz környezetben is csupán 7 százalékkal csökkent a korrigált nettó profit, és a felszín alatt pozitív folyamatok sejlenek fel, ezért hosszabb távra már inkább pozitív üzeneteket hordoz a jelentés.

Az elsődleges piaci reakció a jelentésre jó eséllyel lesz negatív, főként annak tükrében, hogy OTP gyorsjelentései után rendre árfolyam-esést látunk az elmúlt nyolc évben, ahogy tegnapi elemzésünkben is rámutattunk, függetlenül attól, hogy a gyorsjelentés éppen pozitív vagy negatív meglepetést hoz a befektetők számára.

Forrás: [origo]

A nem teljesítő hitelek aránya alig emelkedett a negyedik negyedévben, és a működési költségek terén is felfedezhetünk pozitív tendenciákat. A negyedéves céltartalékolási kötelezettség azonban így is meghaladta a várakozásokat, és éves összevetésben még 4 százalékos bővülést láttunk.

Semmi meglepetés a bevételekben

A teljes bevétel terén az elemzői várakozásoknak megfelelő teljesítményt nyújtott a negyedik negyedévben az OTP. A negyedévet ezúttal egyetlen lényeges egyszeri tétel sem befolyásolta, kiegyensúlyozott működést mutatott a bank, bár éves alapon így is közel 6 százalékos zsugorodást láttunk. A nettó kamatbevételek lényegesen jobban tartották magukat, mint a nem kamatjellegű és egyéb bevételek, éves alapon 1,5 százalékos zsugorodást, a harmadik negyedévhez viszonyítva viszont már 2,9 százalékos növekedést láttunk. A kisebb súlyt képviselő, nem kamatjellegű bevételek ugyanakkor 4,2 százalékkal elmaradtak a konszenzustól.

Forrás: [origo]

A magyar operáció nettó kamatbevétele éves összevetésben 12 százalékkal zsugorodott, és a teljes bevétel terén is 9 százalékos volt a visszaesés. A speciális tételek nélkül számított adózott eredmény 10 százalékkal zsugorodott Magyarországon 2011 negyedik negyedévéhez képest, dacára annak, hogy éves összevetésben 14 százalékkal csökkentek a működési költségek.

Már nem romlik annyira a hitelportfólió

A negyedév során az OTP rekord nagyságú,összesen 70,3 milliárd forintos céltartalékot képzett, ami hozzájárult a nettó profit soron látott alulteljesítéshez. A céltartalékolás 16 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, és 3,4 százalékkal meghaladta az elemzők által várt szintet is.

A céltartalékolás növekedését nem kényszer szülte, a nem teljesítő hitelek aránya a válságban nem látott alacsony ütemben, 0,1 százalékponttal, 19,1 százalékra bővült a negyedév során, így a kimagasló céltartalék-képzéssel a bank a kockázatos hitelek céltartalékkal való fedezettségét is emelte, a megelőző negyedév végi 77,9 százalékról 80 százalékra.

Forrás: [origo]

Alapvetően erősek a leányok

A negyedévben a külföldi leányok hozzájárulása a nettó eredményhez látványosan gyengült, elsősorban a bolgár operáció gyenge eredménye miatt. E mögött részben a piaci verseny miatt gyengülő kamatmarzs és a megemelkedett céltartalékolás fedezhető fel, de 2012 egészét tekintve a bolgár teljesítmény is hasonlóan robosztus, mint a jól muzsikáló orosz.

Az egyes leányok közül negyedéves alapon csupán az orosz és az ukrán operáció tudott javulást elérni. Az orosz operáció 2012 egészében erős teljesítményt nyújtott, bár a negyedik negyedévben közel 6 százalékos visszaesést láttunk a nettó profit terén éves összevetésben. A szlovák, szerb, montenegrói és román leány a negyedik negyedévben is veszteséges volt.

Forrás: [origo]

Milyen reakcióra számíthatunk?

A felszínen gyenge gyorsjelentés nyomán negatív piaci reakcióra számítunk, az alulteljesítő nettó profit és megnövekvő céltartalékolás sok befektetőt a profitrealizálás felé mozdíthat el az elmúlt hetek látványos menetelése után.

Az esetleges esésnek talán gátat szabhat hosszabb távon, hogy az OTP az aktuálisan rendkívül "ellenséges" működési környezet ellenére is stabil operációval rendelkezik, ráadásul a felszín alatt kedvező folyamatok rajzolódnak ki. Sok múlik természetesen a magyar makrogazdasági folyamatok piaci megítélésén is.

OTP napi grafikon

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!