Óriási stratégiai játszma a kőolaj piacán

Vágólapra másolva!
A decemberi adatok alapján Kína megelőzte az Egyesült Államokat, mint a világ legnagyobb nettó olaj importőre. Közben a Wall Street Journal arról számolt be, hogy az USA lett a világ legnagyobb üzemanyag előállítója megelőzve Szaúd-Arábiát. 
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a szemünk előtt rajzolódik át a világ energetikai geopolitikai térképe. Nemrég számoltunk be arról, hogy Irak jelentős beruházásba kezd a kőolaj készleteinek biztonságos exportálásának biztosítása érdekében, ráadásul jelentős mértékű kőolaj kitermelés bővülés várható az országban.

A napokban közzétett decemberi statisztikákból pedig az derült ki, hogy Kína átvette a legnagyobb nettő kőolajimportőr szerepét az Egyesült Államoktól. Ez egyrészt köszönhető annak, hogy az USA kitermelése a palagáz és palaolaj térnyerése nyomán folyamatosan növekedni tud, olyannyira, hogy novemberi adatok alapján Szaúd-Arábiától átvette az ország a legnagyobb üzemanyag termelő szerepkörét.

USA: egyre közelebb az önellátáshoz

Kína nettó kőolaj behozatala napi 6,12 millió hordós szintre emelkedett a kínai vámhivatal adatközlése szerint, így decemberben megelőzte az Egyesült Államokat. Ebben persze az is szerepet játszott, hogy az USA nettó importja napi 6 millió hordó alá csökkent. Ilyen alacsony szintre 1992 óta nem volt példa, ami egyértelműen alátámasztja, hogy az új kitermelési technológiának köszönhető palagáz és palaolaj kitermelések felfutásával az Egyesült Államok folyamatosan egyre közelebb kerül az önellátás szintjéhez szénhidrogén felhasználás terén.

A nettó import csökkenése annak is köszönhető, hogy az export is bővül. Az olyan mamutvállalatok, mint az ExxonMobil és a Phillips 66 rekord mennyiségeket szállítanak külföldre, első sorban Latin-Amerika és az afrikai kontinens növekvő benzin, gázolaj és kerozin keresletének kielégítésére.

Éves szinten még mindig az Egyesült Államok volt tavaly a legnagyobb nettó importőr a maga 7,14 millió hordós napi behozatalával (20 éve nem látott alacsony szint), míg Kínában átlagosan 5,72 millió hordó volt a napi átlag 2012-ben.

USA a legnagyobb üzemanyag termelő

Mindeközben az Egyesült Államokban tavaly novemberben napi 11,56 millió hordónyi folyékony üzemanyagot állítottak elő, így az ország megelőzte Szaúd-Arábia 11,25 millió hordós napi kitermelését. Azt tudni kell azonban, hogy míg a szaúdiak esetében szinte kizárólag kőolajról beszélünk, addig az USA esetében a palaolaj mezők kitermelhetőségének rohamos mértékű felfutása is szerepet játszik. Az új fúrási technológiák előretörésével az ország palagáz és palaolaj nagyhatalommá vált és elemzők már arról beszélnek, hogy hamarosan képes lesz az ország saját kitermelésből fedezni szénhidrogén felhasználásait.

Decemberi adatok alapján még tovább nőtt az USA előnye a szaúdiakkal szemben, mivel az ország kitermelése napi 11,63 millió hordóra emelkedett (éves alapon ez 7,7 százalékos bővülést jelent), míg a közel-keleti ország tovább csökkentette kitermelését (hajszálnyival a napi 11 millió hordós szint alá).

Szaúd-Arábia még mindig a világ legnagyobb kőolaj exportőr országa, de a tavaly nyáron megugró kitermelését szépen lassan lecsökkentette, amit azzal magyaráztak, hogy csökkent a kőolaj iránti kereslet (elsősorban az ázsiai országokban). Szaúd-Arábia abban az előkelő helyzetben van, hogy még egy darabig képes befolyásolni a világpiaci kereslet-kínálati viszonyokat annak érdekében, hogy megfelelő olajár szintet tartson fenn. Ennek megfelelően az utóbi hónapokban az OPEC országok kínálata az amerikai termelés felfutásával párhuzamosan csökkenést mutat.

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!