Több mint hároméves mélyponton a magyar infláció

forint, bankjegy, pénztárca, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Kamil Zajaczkowski
Vágólapra másolva!
Augusztusban 3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami több mint hároméves mélypontnak felel meg. Utoljára 2021 februárjában volt ilyen alacsony a pénzromlás üteme.
Vágólapra másolva!

Augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak, közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedd reggel - írja a Világgazdaság.

bolt, vásárlók
Fotó: vg.hu/ Lang Róbert

Júliusban éppen átlépte a 4 százalékos jegybanki célsávot az inflációt, a 4,1 százalékos drágulási ütem az idei legmagasabb érték volt, amiben számos tétel játszott szerepet.

Mindez azonban a múlt, az augusztusi inflációs adat a Világgazdaság 3,6 százalékos elemzői konszenzusánál is jobb lett, sőt, 2021 februárja előtt volt utoljára ilyen alacsony pénzromlási üteme, azaz több mint hároméves mélypontnak felel meg.

A lapunknak előzetesen nyilatkozó elemzők is arra hívták fel a figyelmet, hogy a nyár végén folytatódhatott az inflációs hullámvasút. Júliusban még számos olyan egyedi tényező játszott szerepet az infláció felpattanásában, ami az augusztusi adatban már nem volt jelen. Ilyen például az ársapkák és a kötelező bolti akciózás kivezetése miatti élelmiszerár-emelkedés. Az üzemanyagárak havi alakulása is lejjebb húzta az árdinamikát, júliushoz képest alatt 0,8 százalékkal mérséklődtek. Szintén kedvező fejlemény, hogy az egyszeri hatásoktól megtisztított maginflációs mutató a vártnál alacsonyabb, 4,6 százalékos lett. Az már viszont kevésbé, hogy a szolgáltatások esetén még mindig közel 10 százalékos az infláció, és ez húzza továbbra is az áremelkedésket.

Alig nőnek az élelmiszerárak, a szolgáltatások annál inkább

A KSH szerint az élelmiszerek ára 2,4 százalékkal nőtt éves alapon augusztusban, ezen belül a liszté 27,7, a csokoládé és kakaóé 10,6, az éttermi étkezésé 8,0 százalékkal.

A termékcsoporton belül a száraztészta ára 8,1, a tojásé 7,9, a tejtermékeké 5,7, a cukoré 4,6, a kenyéré 1,7 százalékkal csökkent. 

Azonban továbbra is a szolgáltatások húzzák az árdinamikát, amelyek 9,5 százalékkal drágultak, ezen belül a lakbér és a testápolási szolgáltatások 10,6-10,6, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,5, a járműjavítás és -karbantartás 9,6, a sport- és múzeumi belépők 8,8, a lakásjavítás és -karbantartás 8,5, az üdülési szolgáltatás 6,2 százalékkal.

A fogyasztás szempontjából kellemes hír, hogy a tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 6,7 százalékkal csökkent, az ékszereké 9,2, az új személygépkocsiké 6,6, a szobabútoroké 2,3, a konyha- és egyéb bútoroké 1,7 százalék nőtt. A gyógyszer, gyógyáruk 5,9 százalékkal drágultak, a járműüzemanyagok 2,9 százalékkal olcsóbbak lettek.

Folytathatja a kamatcsökkentést a jegybank szeptemberben

A mai adattal a monetáris lazítás szeptemberi folytatása újabb mankót kapott. Augusztusban ideiglenesen leállt a kamatcsökkentésekkel a Magyar Nemzeti Bank, amiben a forint mozgása mellett a Fed közelgő kamatdöntése is szerepet játszott, jó eséllyel ismét tehet lépést a jegybank a 5 százalékos alapkamat irányába a monetáris tanács a szeptemberi kamatdöntő ülésén. Még akkor is, ha közben az infláció szeptember után részben a bázishatások miatt ismét visszaemelkedhet a jegybank célsávja fölé. Az éves átlagos drágulás üteme azonban ezzel együtt is 4 százalék alatt lehet, a kormány ezt most 3,7 százalékra várja.

A kormányzati intézkedések hatásosak, augusztusban az infláció mértéke idei mélypontjára süllyedt – értékelte a Központi Statisztikai Hivatal által kedd reggel közölt adatokat Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Eszerint augusztusban 3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami nemcsak idei mélypontnak számít, de 2021 februárja óta a legalacsonyabb éves drágulási ütem. A tárcavezető a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében kiemeli, hogy az élelmiszerárak dezinflációját a mezőgazdasági termelői árak jelentős mértékű visszaesése okozza. Mindez előre vetíti, hogy egyes élelmiszer termékpályákon még csökkenhetnek az árak a következő hónapokban, amely tovább erősítheti a kereslet növekedését.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!