A brit cégek ötöde kilépne az EU-ból

Vágólapra másolva!
A brit vállalatok többsége szerint Nagy-Britannia EU-ból való kilépése rossz hatással lenne üzletmenetükre, ezért a brit kereskedelmi kamara felmérésében résztvevő cégek 64 százaléka az Unióban való maradást preferálja. A társaságok 18 százaléka szerint azonban pozitív hozadéka lenne a kilépésnek, mely az EU-ból való kiábrándultság emelkedésére utal a vállalati szegmensben.
Vágólapra másolva!

A brit vállalkozások 18 százaléka szerint Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése pozitív hatással lenne a királyság gazdaságára - derült ki a brit kereskedelmi kamara nemrégiben készített felméréséből. A társaságok közül sokkal többen - 64 százalékuk - vannak azok a cégek, melyek az EU-ban maradást részesítik előnyben, de egyes kérdésekben bizonyos jogköröket visszaadnának Londonnak. A többség szerint a kilépés rossz hatással lenne az üzletmenetükre.

A több mint 4000 cég megkérdezésével készült felmérés után John Longworth, a kamara vezetője elmondta, az eredmények jól mutatják, hogy a brit vállalkozások többsége továbbra is hisz az EU által biztosított gazdasági előnyökben. Ugyanakkor egyre többen vélekednek úgy, hogy valamilyen változásra van szükség a két fél kapcsolatában.

Az eredmények annak tükrében érdekesek, hogy David Cameron miniszterelnök a napokban készül újratárgyalni az ország kapcsolatát az EU-val. A vezető korábbi tervei szerint Nagy-Britannia EU-ból való kilépése is elképzelhető, amiről népszavazáson fognak dönteni 2017 végéig. A britek körében ugyanis egyre nagyobb a kiábrándultság az Unióból, amit csak fokoz az európai reformok hiánya, és a bajban lévő perifériaországok kimentésére fordított eurómilliárdok miatti elégedetlenség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!