Alkatrészgondok a BMW-nél

Vágólapra másolva!
Többet kell várniuk a BMW tulajdonosoknak, ha javításra szorul az autójuk, ugyanis a német gyártó tartalék alkatrészei már több mint 2 hónapja csúszással érkeznek a központi raktárba, új logisztikai rendszerének gondjai miatt. Ez hátrányosan érinti a BMW márkanevét, és eredményességére is negatív hatással lehet, mivel az újautó eladások utáni bevételek fontosak az autógyártónak.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen meglepetés érheti a BMW tulajdonosokat, ha alkatrészcserére lenne szükségük, ugyanis a világ legnagyobb luxusautó gyártója már több mint 2 hónapja küzd azzal, hogy időben leszállítsa a szükséges tartalék alkatrészeket. A cég új ellátási-lánc rendszerének gondjai miatt kell a vásárlóknak akár hosszabb ideig is várakozniuk.

Körülbelül az alkatrészek 10 százaléka nem érhető el azonnal a központi raktárban, áll a cég közleményében. Manfred Grunert a cég szóvivője elmondta, hogy a BMW extraműszakkal próbálja enyhíteni a várakozási időt, és azt remélik, hogy kora szeptembertől már megfelelően fog működni az ellátási rendszer. A dingolfingi raktárban dolgozók már június vége óta többet dolgoznak, hogy csökkentsék a fennakadásokat, és várhatóan az év végéig túlórázni kényszerülnek majd.

A dingolfingi központi raktárból látja el a BMW 40 alkatrészellátó-rendszerét, emellett pedig innen szolgálnak ki közvetlenül 300 németországi műhelyet is. Nagyjából havi 180 ügyfélnek kell többet várnia a késedelmek miatt, ami körülbelül a 20 százaléka a teljes vásárlóknak, nyilatkozta Burkhard Weller, az egyik legnagyobb német BMW-kereskedés, a Weller Group tulajdonosa a Bloombergnek. Egy hiányzó alkatrész teljesen leállíthatja az egész javítási munkát nyilatkozta a németországi Zollner Karosserie autójavító tulajdonosa. A BMW csereautókkal próbálja enyhíteni a tulajdonosok bosszúságát, ha az alkatrészek késedelme miatt kell várniuk az ügyfeleknek.

A csúszások nem csak az európai piacot érintik, a késedelem az USA-ban és Kínában is problémákat okoz. Ez azért is különösen rossz a BMW-nek, mert ez a gyártó prémium márkanevének sérüléséhez vezethet, hiszen korábban a német vállalat épp az egyik leggyorsabb volt a tartalék alkatrészek leszállításában.

A cég eredményeinek szempontjából is negatív hatása van a késedelmeknek, ugyanis az újeladások utáni bevételek fontosak az autógyártóknak, mivel azok jelentősen hozzájárulnak a cégek jövedelmezőségéhez, és emellett erősítik a vásárlók elkötelezettségét a márkához. Ezen túlmenően pedig nagy jelentősége van a vásárlói elégedettségére is, a német Nuertingen, autóipari intézet szerint.

A BMW árfolyama (Xetra)

Forrás: investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!