Vágólapra másolva!
Ázsiában vegyesen mozognak a vezető indexek, a kereskedés vége felé közeledve Japánban már 1 százalék feletti plusz látható, míg Sanghajban csak mérsékelt az elmozdulás. Hongkongban nincs ma kereskedés, mivel az óriási vihar miatt lényegében minden zárva tart, szellemvárossá változtatva a metropoliszt.Tegnap Amerikában pluszban zártak a New York-i indexek miután az atlantai Fed vezetője arról beszélt, hogy a gazdaság még nincs olyan állapotban, hogy a jegybank elkezdhesse mérsékelni kötvényvásárlási programját. Az Apple árfolyama hatalmas raliba kezdett és több mint 4,5 százalékkal drágult, miután Carl Icahn milliárdos befektető bejelentette, hogy egy nagyobb pozíciót épített fel a cég részvényeiből.Nyugat-Európában emelkedéssel nyithatnak a tőzsdék, amit segít, hogy mind a német, mind pedig a francia gazdaság a vártnál nagyobb mértékben bővült a második negyedévben.
Vágólapra másolva!

Vihar borzolja a kedélyeket Hongkongban

Nincs határozott irány a vezető ázsiai piacokon, a főbb indexek vegyesen mozognak, egyedül Japánban erősített be kicsit a Nikkei. Hongkongban szünetel a kereskedés mivel egy nyolcas erősségű nagy vihar csapott le a metropoliszra. De nem csak a tőzsde maradt zárva, több mint 270 repülőjáratot is töröltek, valamint zárva tartanak az iskolák és több irodaház is. Egy hongkongi brókercég vezetője úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy most inkább egy hátborzongató szellemváros benyomását kelti a tengerpari település, miután jóformán minden zárva van.

Forrás: Origo

A japán Nikkei 1 százalék felett, míg a dél-koreai Kospi 0,6 százalékkal emelkedik, míg a Shanghai Composite csak minimális elmozdulásban van. A kínai parketten az autógyártók részvényei szerepelnek jól, de Japánban sem megy rosszul az autóipari cégeknek, amit segít, hogy a jen újra a 98-as szint fölé ért a dollárral szemben.

USD/JPY árfolyama

Forrás: Origo

Sydney-ben csökken az ausztrál index miután a Commonwealth Bank részvényei több mint 1 százalékkal csökken, annak ellenére, hogy a júniusban végződő üzleti évére rekordprofitot realizált, és növelte osztalékfizetését is, a többi pénzintézet papírjai ellenben felfelé veszik az irányt. A Rio Tinto bányatársaság is mínuszban van, miután ma már osztalékszelvény nélkül forognak a részvényei.

Ugrott az Apple a milliárdos bevásárlása nyomán

Kedden Amerikában is sikerült az indexeknek emelkedéssel befejeznie a napot, pedig a korai órákban még a negatív tartományban időztek a vezető börzék. A fordulat elsősorban annak volt köszönhető, hogy az atlantai Fed első embere, Dennis Lockhart arról beszélt, hogy a gazdaság még nem áll elég jól ahhoz, hogy elkezdjék mérsékelni a pénznyomtatás tempóját. Ez azért meglepő, mert múlt héten épp Lockhart még arról beszélt, hogy már akár szeptemberben visszább vehetnek a kötvényvásárlások mértékéből.

Forrás: Origo

Tegnap óriási menetelésbe kezdett az Apple miután a milliárdos aktivista befektető, Carl Icahn Twitterén bejelentette, hogy egy nagyobb pozíciót épített fel az Apple-ből. Icahn úgy véli, a részvény extrém módon alulértékelt. Icahn azt is hozzátette, hogy az Apple vezérigazgatójával, Tim Cookkal is találkozott, ahol a nagyobb részvény visszavásárlásról is tárgyaltak.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

Nem tetszik az amerikai kormánynak az American Airlines és a US Airways összeolvadási terve, amivel a világ legnagyobb légitársasága jönne össze, mivel az szerinte magasabb árakhoz vezetne, ezzel pedig az utasokat károsítanák.

Forrás: Origo

A tegnapi amerikai emelkedés után a nyugat-európai tőzsdék is pluszban kezdhetik a szerdai kereskedést a határidős indexek alapján. Ma érkeznek az európai országok második negyedéves GDP adatai, amelyek befolyásolhatják majd a kereskedést, a német adat már meg is van, ami 0,7 százalékos bővülést jelzett a második negyedévben, ami minimálisan felülmúlja az elemzői várakozásokban szereplő 0,6 százalékos értéket. De a francia gazdaság is 0,5 százalékkal tudott növekedni, itt 0,2 százalékot vártak a szakértők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!