Vágólapra másolva!
Jól kezdte a napot a budapesti tőzsde, a BUX már közel egy százalékos pluszban tartózkodik. Ezt elsősorban a ma jelentő Molnak köszönheti, amely 1,5 százalék felett drágul. Az olajcég ugyan profit soron az elemzői konszenzushoz képest jobb számokat közölt, a kutatás és kitermelés divízió azonban viszonylag gyengén szerepelt. A forint is ugrott egyet a reggeli órákban, amivel az euróval szembeni árfolyam 298 körül mozog.Nyugat-Európában is a pozitív tartományban állnak az indexek, a délelőtt megjelenő német Zew gazdasági hangulatindex, valamint az eurózóna ipari termelési adatok előtt.
Vágólapra másolva!

Felemás számok a Mol-tól

Közzétette második negyedéves gyorsjelentését ma éjszaka a Mol, ebben a társaság ugyan profit soron az elemzői konszenzushoz képest jobb számokat közölt, a kutatás és kitermelés divízió azonban viszonylag gyengén szerepelt. Tisztított EBITDA soron éves szinten 2 százalékos növekedés látható, negyedéves szinten viszont 28 százalékos a visszaesés nagysága, amiben elsősorban a kutatás és kitermelés divízió gyenge teljesítménye játszik szerepet.

A Mol azt is bejelentette, hogy eladták az egyik oroszországi cégben lévő 50 százalékos részesedésüket, amely a ZMB mezőt birtokolta, továbbá előrehaladott tárgyalásokat folytat egy másik orosz érdekeltség eladásával kapcsolatban.

A gyorsjelentés publikálása után a Mol árfolyama 1,8 százalék feletti emelkedésben van, így elmondható, hogy összességében jól fogadták a jelentést a befektetők.

A Mol árfolyama

Forrás: Origo

Szépen kezdte a napot a magyar tőzsde azok után, hogy már tegnap zárásra is belelendült a BUX és sikerült ledolgoznia nap közben felhalmozott nagyobb mínuszát. Az OTP kis pluszban van egyelőre, míg a két gyógyszercég emelkedni tud a reggeli órákban.

Forrás: Origo

A Magyar Telekom felfelé vette az irányt, azok után, hogy tegnap épp a telekomcég miatt maradt minimális mínuszban a BUX. Segítheti a részvényárfolyamot, hogy semlegesre emelte alulsúlyozásról a Telekomra adott ajánlását az HSBC, a bankház célára 360 forintra emelkedett a korábbi 320 forintról.

Alacsonyabb lett a júliusi fogyasztói árindex, mint az elemzők által várt. Az árak csak 1,8 százalékkal növekedtek éves alapon, míg a elemzői konszenzus 2 százalékot várt. Ma reggel ugrott egyet a forint, az euróval szembeni árfolyam 298 fölé szúrt. A dollár/forint 224,3-nál, míg a svájci frankkal szembeni keresztárfolyam 241,7-nél ingadozik.

EUR/HUF árfolyama

Forrás: Origo

Jó a hangulat Európában

Pluszban kezdtek Nyugat-Európában a tőzsdék, amit segíthetett, hogy Ázsiában is jó hangulat uralkodott, ugyanis a Nikkei 2,5 százalékot emelkedett.

Forrás: Origo

A német fogyasztói árindex a vártnak megfelelően alakult, éves alapon 1,9 százalékos volt júliusban. Fontosabb lesz azonban a délelőtt 11-kor megjelenő, német befektetői hangulatot jelző Zew gazdasági index augusztusi alakulása. Emellett még az eurózónára vonatkozó ipari termelési adatot figyelhetik majd a befektetők.

Az is jót tehet a befektetői hangulatnak, hogy egyre optimistábban látják az elemzők az európai gazdasági folyamatokat, és bár még nincs szó számottevő növekedésről, Joseph Luton, a JPMorgan Chase közgazdásza szerint már érezhető a piacokon az alacsonyabb arányú pesszimizmus az eurózónával kapcsolatban.

A várakozásokat valamivel meghaladó negyedéves eredményekről számolt be az OMV, a várt 703 millió euró helyett 733 millió euró volt a cég tisztított üzemi eredménye. A gyenge pont a gázüzletág volt, a kitermelés terén a vártnak megfelelően teljesített a cég, de igazán a finomítás hajtotta a negyedév eredményeit, itt 20 százalékkal szárnyalta túl a konszenzust az OMV. Az árfolyam egyelőre 1 százalékos pluszban tartozózkodik.

Az OMV árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo

Megugrott az E.ON árfolyama, és már 4,6 százalékkal ugrik, miután Németország legnagyobb közműcége az elemzői várakozásokat meghaladó elsőnegyedéves profitot tett közzé gyorsjelentésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!