Vágólapra másolva!
Elfogyott a szufla a Mol részvényekből, pedig reggel még közel 2 százalékos pluszban is tartózkodott az árfolyam gyorsjelentése után, azonban ahogy a befektetők jobban utánanéztek a számoknak, úgy bizonytalanodhattak el. A nap közepén tegnapi záróára környékén billeg a papír. A forint nagyobb gyengülésen esett túl ma, amivel az euróval szembeni árfolyam egészen a 299-es szintig csúszott vissza.Nyugat-Európában stabil pluszok mutatkoznak, amit megerősített a vártnál jobb német Zew gazdasági hangulatindex augusztusi értéke is. A kedvező hangulat úgy tűnik átragad a tengerentúlra is, a határidős indexek alapján zöldben nyithatnak a New York-i börzék. A kereskedést a délután megjelenő kiskereskedelmi forgalmi adatok is befolyásolhatják majd.
Vágólapra másolva!

Visszavett a Mol a kezdeti erősödéséből

Visszacsúszott a magyar tőzsde kezdeti hirtelen megindulásából, ebben pedig elsősorban a Mol a ludas, ugyanis kezdetben az olajcég részvényei majdnem két százalékkal drágultak a megjelenő gyorsjelentés után, a nap közepén viszont tegnapi záróár környékén mozog a papír. Az első ránézésre nem is olyan rossz számok részletesebb utána olvasását követően azonban elszomorodhattak a befektetők. Hiszen bár profit soron a vártnál jobb eredményt tett közzé a Mol, azonban a kutatás és kitermelés divízió viszonylag gyengén szerepelt. Ráadásul negyedéves szinten 28 százalékos csökkenést mutat a tisztított EBITDA értéke. Részletes elemzésért olvassa el írásunkat.

Nem tett jót a Molnak, hogy a Concorde 19 000 forintról 18 000 forintra vágta vissza az év végi Mol célárát a jelentés után, ugyanis a Concorde becsléseitől és a piaci várakozásoktól is elmaradt az olajcég első féléves teljesítménye.

A Mol árfolyama

Forrás: Origo

Nap közepére a többi hazai blue-chip is elgyengült a Magyar Telekom és a Richter kivételével, a telekomcég talán az HSBC céláremelésének köszönhetően is időzik 1,5 százalékhoz közeli pluszban. Az OTP és az Egis 0,5 százalék körüli csökkenésben van, a Richter azonban felfelé veszi az irányt. A nagyobbik gyógyszerpapírban nagyobb a forgalom (kétszer akkora), mint az OTP-ben, de a BÉT-en az összforgalom meglehetősen gyenge.

Forrás: Origo

Mind a régióban, mind pedig Európában kilóg a sorból a BUX, ugyanis a közép-kelet-európai versenytársak mind megelőzik a magyar parkettet a nap közepén, de Nyugat-Európa is emelkedik, amit a kedvező Zew hangulatindex is megerősített.

Forrás: Origo

A forint nagyobbat gyengült a nap során, amiben a vártnál jobb inflációs adat játszhatta a főszerepet, ugyanis a kedvezőbb inflációs szám továbbra is szabadon hagyja az utat a jegybanki kamatcsökkentések előtt. Az EURHUF a 299-es szint közelében ingadozik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Ma 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukciót is tartott az Államadósság Kezelő Központ, ahol majdnem kétszeres ajánlat mellett 3,96 százalékos átlaghozamon keltek el a papírok. Ez két bázisponttal alacsonyabb az előző hetinél, viszont néggyel magasabb a tegnapi referenciahozamnál.

Forrás: Origo

Vártnál jobb Zew adat erősíti az emelkedést

Nyugat-Európában továbbra is jó hangulat uralkodik, amit a délelőtt megjelenő német befektetői hangulatot tükröző Zew index vártnál jobb alakulása is erősített. Emellett még az eurózónából érkezett egy ipari termelési adat, amely egybeesett a várakozásokkal, júniusban éves alapon 0,3 százalékkal nőtt a termelés.

Forrás: Origo

A várakozásokat valamivel meghaladó negyedéves eredményekről számolt be az OMV, a várt 703 millió euró helyett 733 millió euró volt a cég tisztított üzemi eredménye. A gyenge pont a gázüzletág volt, a kitermelés terén a vártnak megfelelően teljesített a cég, de igazán a finomítás hajtotta a negyedév eredményeit, itt 20 százalékkal szárnyalta túl a konszenzust az OMV. Az árfolyam 0,5 százalékos pluszban tartózkodik.

Az OMV árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo

Megugrott az E.ON árfolyama, és reggel már közel 5 százalékkal is ugrott, de még jelenleg is 3,4 százalékos emelkedésben van, miután Németország legnagyobb közműcége az elemzői várakozásokat meghaladó elsőnegyedéves profitot tett közzé gyorsjelentésében.

A határidős indexek alapján Amerikában is pluszos nyitás várható, ahonnan délután fél háromkor érkezik a júliusi kiskeresekedelmi forgalom alakulása, ami akár megmozgathatja a piacokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!