Vágólapra másolva!
A BUX egyelőre csak keresi az irányt a hét közepén, nagy negatív reakciót nem váltott ki a vártnál kicsivel gyengébb  GDP-adat sem. A magyar gazdaság 0,5 százalékkal bővült a második negyedévben, míg az elemzők 0,6 százalékos értéket vártak. A forint piacán sem volt nagyobb reakció, bár a hazai deviza gyengülni kezdett reggel, de az még a publikálás előtt elkezdődött. Jelenleg az euróval szembeni árfolyam a 299-es szint közelében imbolyog.A vártnál jobb német és francia GDP-adatok hullámán erősödnek a nyugat-európai börzék, bár egyelőre a lendület nem túl erős, csak kisebb pluszok láthatóak, de a hangulat igen törékeny.
Vágólapra másolva!

Keresi az irányt a budapesti tőzsde

A hazai tőzsde még csak egy helyben toporog szerda reggel, különösebb reakciót nem váltott ki a várakozásoktól némileg elmaradó magyar GDP-adat sem. A 0,5 százalékos második negyedéves növekedés minimálisan marad csak el a várt 0,6 százaléktól, negyedéves alapon pedig csak 0,1 százalékos volt a bővülés üteme.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A nagypapírok közül az OTP felfelé vette az irányt, azok után, hogy tegnap kis forgalom mellett 1 százalék felett csökkent. A kedden jól teljesítő Magyar Telekom egyelőre kipiheni mérsékeltebb raliját bár kisebb pluszban van a papír ma is, míg a Richter és az Egis mínuszban álldogál a korai órákban.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A Mol is csökkenéssel kezdett miután a Citigroup elemzője eladásra javasolja az olajcég részvényeit, aki korábban még semleges ajánlást fűzött a papírokhoz. A Citigroup a Mol tegnapi gyorsjelentése után lépett, mivel az olajvállalat második negyedéves eredményei nem sikerültek túl fényesre.

A forint újra gyengül a reggeli órákban, és a vártnál rosszabb GDP-adat sem segíti a hazai devizát, az euróval szembeni árfolyam egészen a 299-es szint közelébe ugrott. A dollár/forint jegyzések 225,5 körül ingadoznak, míg a svájci frankkal szembeni árfolyam 240,7-nél jár.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A GDP-adatok segítik a börzéket

Jól kezdték a szerdát a vezető nyugat-európai tőzsdék bár a pluszok mértéke egyelőre nem túl jelentős. Támogatják a piacokat a reggel megjelent kedvező második negyedéves GDP-adatok is. A német gazdaság a várt 0,6 százalék helyett kicsivel jobban, 0,7 százalékkal nőtt, de még ennél is kellemesebb meglepetést tartogatott a francia gazdaság, ugyanis az 0,5 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest a szakértői prognózisokban szereplő 0,2 százalékos érték helyett.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

1,99 milliárd eurós nettó profitot ért el az első félévben a német energiaszolgáltató RWE, ez viszont elmarad a konszenzusban szereplő 2,1 milliárd eurótól. Üzemi szinten is kisebb eredményre volt képes a közműcég, viszont az árbevétele jobban alakult a vártnál. A napenergia előretörése miatt Európában sok erőmű emiatt nem tud nyereségesen működni, így a cég 3100 MW kapacitást fog lekapcsolni. Az árfolyam 2,7 százalék körüli mínuszban áll a gyengébb eredmények után.

Kellemes meglepetést okozott a negyedéves jelentésével a ThyssenKrupp, mivel 332 millió euró üzemi szintű profitot ért el a várt 266,8 millió euróval szemben. Az árbevétel is a konszenzust meghaladó lett. Az éves tisztított üzemi eredmény 1 milliárd eurót tehet ki. A német acélipari óriás szerint az amerikai egység eladása előrehaladott állapotban van. A papír 1,4 százalékos mínuszban ácsorog a korai kereskedésben.

Beperli az amerikai államot a BP, miután nem engedik, hogy új kutatási és kitermelési szerződéseket kössön az USA-ban. A korlátozás még a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt került bevezetésre. A múlt héten a BP vezérigazgatója, Robert Dudley egy interjúban kiemelte, hogy az USA egyik legnagyobb beruházójának számít a cég, így érthető a felháborodás a cég részéről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!