Tepsiméretű telefonnal támad a Nokia

Vágólapra másolva!
Újabb mobilkészülékeket, köztük egy hatalmas tepsiméretű telefont is piacra dobhat a Nokia, nyilatkozta egy meg nem nevezett forrás a Reutersnek, aki szerint erre szeptember végén egy New York-i eseményen kerülhet sor. Már eddig is sok Lumia készülékkel rukkolt elő a finn cég, de úgy tűnik ezzel még nincs vége, és szeretnék még jobban felpörgetni az eladásaikat. Azonban kérdéses, hogy ez mennyire lesz elég, hiszen a Nokia még mindig messze le van maradva a piacvezető Samsung és az Apple mögött az okostelefonok piacán.
Vágólapra másolva!

Hamarosan újabb mobil készülékeket dobhat piacra a Nokia, aminek bejelentését egy szeptember végi New York-i eseményre tervezik, nyilatkozta a Reutersnek egy neve elhallgatását kérő forrás. A készülékek között van egy 6 colos "phablet" is (a phablet szó az angol telefon és táblagép szavak összevonásával született, és a tepsiméretű okostelefonok egyre népesebb táborát szokták vele illetni), amiről korábban már több techblog is beszámolt.

Arról is szárnyra kaptak a pletykák, hogy egy táblagéppel is elő fog rukkolni a cég a közeljövőben, amely a Microsoft Windowsának speciális, táblagépekre telepített verzióját futtatja majd. Ez azonban azért nem túl jó hír, mivel a Microsoft is több száz millió dolláros értékvesztést volt kénytelen elkönyvelni, mert Windows RT-s tabletjei nem kellettek a vásárlóknak. Így valószínű, hogy a Nokia hasonló gépei sem teljesítenének jobban, ugyanazzal az operációs rendszerrel.

Habár a Nokiától egyelőre nem kívánták kommentálni a híreket, az újabb mobileszközök megjelenése illeszkedne a cég eddigi stratégiájába, hogy vadonatúj termékekkel felpörgesse okostelefon eladásait. A finn társaság már eddig is rengeteg Lumia készülékkel jelent meg a piacon, aminek következtében az értékesítések is jól alakulnak. A második negyedévben 7,4 millió darab Lumiát adott el a cég, és hamarosan elérheti akár a 10 milliós darabszámot is.

Forrás: investor.hu

Bár jól alakulnak a Lumia értékesítések, még így is jócskán le van maradva a piacvezető Samsung és az Apple mögött a vállalat. A dél-koreai cég a phabletek piacán is vezető, míg az Apple a táblagépek piacán áll az élen, ezért nem lesz könnyű dolga a Nokiának. Ráadásul a készülékein futó Widows Phone rendszernek is alig 3 százalékos részesedése van a mobil operációs rendszerek között, ahol az Android és az iOS összesen 90 százalékát uralja a piacnak.

Forrás: Nokia

Nokia Lumia 1020

A Nokia még júliusban jelentette be, hogy piacra dob egy 41 megapixeles kamerával ellátott Lumia 1020-ast, hogy ezzel vegye fel a harcot a legdrágább telefonok kategóriájában vetélytársaival. A Bernstein Research elemzője szerint azonban kérdéses, hogy a drágább készülékek, mint például a 1020-ason kívül, még a 925-ös vagy a 928-as sikeres lesz-e, mivel az elmúlt időszakban ez a szegmens csökkenést mutat, ráadásul a verseny is hatalmas a gyártók között. A termékdömping pedig nem biztos, hogy elég lesz ahhoz, hogy a Nokia jövedelmezővé tegye készülékgyártását.

Ahogy arról részletesen az Investor.hu hasábjain is beszámoltunk, a Nokia részvénye fontos szintek közelében mozog. A csütörtöki kereskedésben úgy tűnik, sikerült a lélektani 3 eurós szint felett maradnia a papírnak, hosszútávon viszont még kérdéses, hogy merre indul el az árfolyam.

A Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!