Vágólapra másolva!
A Mol mínuszba húzza a magyar tőzsdét a déli órákban, a többi blue-chip az alacsony forgalom mellett markáns irányt nem mutat egyelőre. A kicsit gyengébb magyar GDP-adat sem tett jót a börzének, de a forint is gyengül ma, bár az euróval szembeni árfolyam már az adatok publikálása előtt a 299 szint felé vette az irányt.Nyugat-Európában a kedvező gazdasági adatokból nem tudnak a tőzsdék erőt meríteni, a nap közepén vegyes mozgások láthatóak. Az amerikai határidők is mínuszos nyitást sejtetnek New York-ban, ahonnan nagyon fontos makroadat ma nem fog napvilágot látni.
Vágólapra másolva!

A Mol nehezedik a BUX-ra

A kezdeti ide-oda billegés után, végül is lefelé vette az irányt a hazai értéktőzsde, a BUX 0,4 százalékos mínuszban van a kereskedés feléhez közeledve. A forgalom ma is meglehetősen alacsony a BÉT-en, ahol megint a Richterben kereskednek a legtöbben, és eddig a Molban is nagyobb a forgalom, mint az OTP-ben.

Forrás: Origo

Az olajcég részvényei 1 százalék felett gyengülnek, miután tegnapi gyorsjelentése után a Citi elemzője eladásra módosította ajánlását a korábbi semlegesről. Leginkább a Mol az oka a BUX gyengeségének is, mivel a többi blue-chip csak kisebb elmozdulást mutat. Az OTP viszonylag egészséges pluszban van, míg a Magyar Telekom tegnapi záróárán pihen, az Egis-szelegyetemben, a Richter pedig lefelé araszol.

Forrás: Origo

A magyar börzét visszahúzza a vártnál kicsit gyengébb második negyedéves GDP-adat is. Éves alapon 0,5 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, míg az előző negyedévhez képest csak 0,1 százalékkal bővült a GDP.

A Mol árfolyama

Forrás: investor.hu

A forintnak sem tett túl jót a makroadat, bár komolyabb reakciót nem váltott ki a jelentés, a hazai deviza azért kicsit gyengült, az euróval szembeni árfolyam 299 közelében időzik.

EUR/HUF árfolyama

Forrás: Origo

Esésben a német mamutok

Bár Nyugat-Európából is kedvező GDP-adatok láttak napvilágot, a reggeli jó német és francia számokat követően az eurózóna gazdaságának bővülése is minimálisan kellemes meglepetést okozott, a vezető börzék azonban mégis visszább vettek kezdeti emelkedésükből, sőt már több tőzsde is a negatív tartományba csúszott.

Forrás: Origo

Ez annak is betudható, hogy két német ipari mamutcég is gyengén szerepel. Az acélóriás ThyssenKrupp bár üzemi szinten jobb eredményekről számolt be gyorsjelentésében mégis 3,5 százalék körüli mínuszban van, mivel elemzők szerint a cégnek akár tőkeemelésre is szüksége lehet, valamint veszteségesen működő üzemeit sem tudja olyan könnyedén eladni.

A ThyssenKrupp árfolyama (Xetra)

Forrás: investor.hu

A német energiaszolgáltató RWE pedig már 5 százalék feletti zuhanásban van, miután az első félévben 38 százalékkal kisebb profitot tudott csak elérni a cég az előző év azonos időszakához képest. Ezek miatt a vállalat körülbelül 3100 MW kapacitás lekapcsolását tervezi.

Az RWE árfolyama (Xetra)

Forrás: investor.hu

Az amerikai határidők mínuszos nyitást jósolnak New York-ban, azok után, hogy Európában is vegyesen mozognak az indexek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!