Kitöréssel kacérkodik a Richter

Popocatépetl, füstölgő vulkán,
Vágólapra másolva!
Felrázta a Richtert a szektortárs Egisre érkezett felvásárlási ajánlat. A részvény fontos ellenállások fölött is megfordult, és bár visszakalapálták, a kitörés akár egészen közel is lehet, legalábbis a technikai kép alapján. Természetesen még semmi sem dőlt el.Forrás: AFP/J.Guadalupe Perez 
Vágólapra másolva!

Felrázta az Egis a Richtert

Pattanásig feszült a helyzet a Richter piacán, melyet az Egis felvásárlási sztorija is támogat. A Servier tegnap közzétett ajánlata ugyanis a régiós gyógyszerpapírokat is megmozgatta, a Richter 5, míg a szlovén Krka 3 százalékos pluszban is járt kedden.

Ráadásul a kedvező technikai képet a fundamentumok is támogatják. A gyógyszercég vezérigazgatója, Bogsch Erik az Investor.hu-nak adott interjújában mondta el, hogy az európai gazdaság hosszabb távú stagnálása miatt a nagyobb üzleti pitenciállal kecsegtető Latin-Amerikát próbálják bevenni.

Meghatározó szinten az árfolyam

A Richter látványosan beszorult egy fontos ellenállási zónába, amit éppen negyedik alkalommal próbált kedden áttörni. A korábbi fontos csúcsok által kijelölt 3750-3800 forintos sáv átlépése látványos teret nyithatna a részvény előtt, a felgyülemlett "feszültség” pedig akár gyors emelkedés formájában is feloldódhat.

A kitörés valószínűségét növeli az emelkedő háromszög alakzat, amit a részvény nyár közepe óta épít. A rövid távú emelkedőt trendvonal mellett a szintén emelkedő 50 napos mozgóátlag is felfelé "tolja” a részvényt, innen pattant fel a részvény kedden is, és rohamozta meg a háromszög felső szárát. A grafikonon ráadásul "aranykereszt” alakult ki, azaz az 50 napos mozgóátlag alulról metszette a 200 naposat augusztusban.

A Richter árfolyama

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A látványos ellenállászóna felett 3980 forint környékén rajzolódik ki a következő ellenállás. Ez a tavaly ősszel hagyott nagy rés felső széle, ráadásul a háromszög alakzatból a 161,8 százalékos Fibonacci-szint segítségével becsült "célár” is szinte hajszálpontosan ide esik. Érdekes módon a háromszög teljes magasságával számítva a célszint 4120 forint környékére adódik, ami pedig a tavaly novemberi csúcs szintjével esik egybe. Kitörés esetén tehát ez lehet a másodlagos célszint a 3980 forint után.

Óvatosságra int, hogy hiába lendült át a 3800 forinton az árfolyam, keményen visszaütlegelték az ellenállás alá. Az Egisre érkezett felvásárlási ajánlat híre láthatóan felkavarta a Richter piacát is, de az előttünk álló napokban eldőlhet, hogy tartós-e az öröm a Richternél, és le tudja-e győzni a fontos szinteket. Semmi garancia arra, hogy valóban ki tud majd törni a részvény.

Ha visszafordítaná a fontos ellenállás a részvényt, akkor először a már említett trendvonal és 50 napos mozgóátlag kettőse foghatja meg az esést. Ezzel a részvény a ma hagyott rést is betöltené, és még az alakzat sem sérülne. Ha a trendvonal is eltörik, akkor viszont csak a 200 napos mozgóátlagban bízhatunk még, de ekkor már elég komoly kár keletkezne az egyébként tetszetős technikai képben.

A Richter árfolyama

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!