A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Megváltoznak a költségvetési hiány számítására vonatkozó szabályok az Európai Unióban, ha arra az EU pénzügyminiszterei a jövő heti találkozójukon rábólintanak. Az új szabályoknak köszönhetően enyhül majd a nyomás a kormányokon, mivel kevésbé szigorúbb szabályoknak kell majd megfelelniük, így olyan gazdaságélénkítő lépéseket is megvalósíthatnak, amire korábban nem volt lehetőségük.
Vágólapra másolva!

Az EU pénzügyi vezetői megállapodtak, hogy megváltoztatják a tagországok költségvetési hiányainak számítási szabályait - tájékoztatott a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A mostani megállapodást az EU pénzügyminisztereinek még hivatalosan is el kell fogadniuk, ami a jövő héten esedékes találkozójukon meg is történhet.

Az új, a jelenleginél kedvezőbb szabályoknak köszönhetően enyhül majd a nyomás a kormányokon, és kevésbé lesznek rákényszerítve a megszorító intézkedések bevezetésére. Az új szabályok változása technikai jellegű (például változik a potencális kibocsátás és a strukturális növekedés közötti rés számításának módja), azonban jelentős hatása lehet majd az EU gazdaságára.

Mivel a szabályváltozások a korábbinál valamivel enyhébb költségvetési szigort követelnek majd meg az országok vezetőitől, így ebből elsősorban a válságtól leginkább sújtott déli államok profitálhatnak. Így azok olyan intézkedéseket is meghozhatnak, melyekre eddig nem volt lehetőségük. Ennek következtében pedig bátrabban nyúlhatnak számos gazdaságélénkítő lépéshez is, ami például segíthet csökkenteni a rekordmagas munkanélküliséget is.

Számos szakértő előrelépésként értékelte a ma bejelentett változásokat. Schmidt Vivien, a Bostoni Egyetem szakértője szerint a könnyítéseknek köszönhetően enyhülhetnek a gazdasági problémák, így a politikai feszültségek is az Európai Unióban.

A változások pedig segíthetnek elhallgattatni azokat a hangokat, melyek szerint az EU szigorú szabályai csak súlyosbítják Európa válságát, mivel krízis idején is rendkívül szigorú előírásokat fogalmaznak meg a költségvetési hiány alakulására vonatkozóan.

Ugyanakkor a lépést nem nézik jó szemmel a nagy európai állampapír-kitettséggel rendelkező országok. Szerintük így enyhül a nyomás a komoly költségvetési hiánnyal küzdő, és súlyosan eladósott európai országokon, és kevésbé fognak fegyelmezett fiskális politikát folytatni, ami miatt nőhet a csődbe menetelük esélye is.

A Zerohedge is rendkívül negatívan értékeli a fejleményeket, mondván csupán így próbálják kozmetikázni a gyenge gazdasági adatokat. A lépés hasonlít a Kínában látott folyamatokhoz, ahol a makroadatok meghamisításával próbálták jobb fényben feltüntetni az ország állapotát. Attól még, hogy technikailag feljavítják a számokat, attól még a gazdaságban végbemenő folyamatok még nem fognak javulna - derül ki a Zerohedge írásából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!