Tele a piac akciós hitelekkel, de nincs nagy tolongás

Nincs tolongás az akciós hitelekért
Vágólapra másolva!
A lakosság jelentős része kivár a lakás célú hitelfelvétellel, hiába a banki akciók csábítása. A tervezők közel 30%-a továbbra is az áprilisra remélt félszocpolra vár.
Vágólapra másolva!

A bankok többsége valamilyen akcióval igyekszik bátorítani az ügyfeleit, hogy vegyenek fel lakáshitelt. Van pénzintézet, amely átveszi az ügyvédi költségeket, a többség elengedi a folyósítási jutalékát, és sokszor az értékbecslő költségét sem kell megfizetni, ami akár 30-40 ezer forintos kiadást jelentene – derül ki a hitelnet.hu összehasonlító elemzéséből.

„Egyre több banki partnerünk próbálja hitelfelvételre ösztönözni a lakásvásárlókat, és különböző díjelengedési akciókkal igyekeznek magukhoz csábítani a vevőjelölteket. A lakáshitel-felvétellel kapcsolatos díjelengedési akciók eddig a válság előtti időkre voltak különösen jellemzőek,” mondja Fitos Szilárd, a hitelnet.hu hitelpiaci szakértője a banki akciókról készült elemzés alapján.

A kutatás azt vizsgálta, milyen kedvezményekkel igyekeznek a cégek hitelfelvételre ösztönözni. "Az egyre szaporodó akciókból arra következtethetünk, megfordulni látszik az eddigi hitelezési politika, amely a hitelhez jutás feltételeinek enyhülésében is tapasztalható,” összegzi a szakember.

Kedvezményes lehetőségek

Az alábbi táblázat egy hitelfelvétel összes költségét mutatja, melyekkel az igénylőknek számolniuk kell a felvétel során. Látható, hogy a korábbi, akár lényegesen magasabb költségeket a bankok igyekeznek leszorítani. A már említett két pénzintézet a banki költségeken túl például az adásvételi költségeket is átvállalja.

Nincs tolongás az akciós hitelekért

A hitelfelvétel során a banki akciók következtében megtakarítható összegeket az alábbi táblázat mutatja 5 millió Ft támogatott lakáshitel esetében. Az összehasonlíthatóság miatt az értékbecslést mindenhol 30 ezer Ft-os értékben vette figyelembe a hitelpiaci portál elemzése.

Az egyre több kedvezményes lehetőség mellett az ügyféltárgyalások során az a tapasztalat, hogy a vevők több, mint 30%-a még mindig kivár, és abban bízik, hogy a választások előtt a használt lakásra elérhető lesz a „félszocpol” illetve az építkezésre és az új lakás vásárlására emelni fogják a már most is elérhető támogatás összegét. Különösen magas a kivárási arány abban az esetben, ha a rendelkezésre álló saját erő kisebb, mint 50%, és a megvásárolni kívánt ingatlan értéke nem éri el a 10 millió Ft-ot, tehát első sorban a vidéki lakásvásárlók esetén.

Támogatás nélkül is kedvezőbb

A jegybanki alapkamat hosszabb ideje tartó csökkenése a hitelkamatok csökkenését, és így a havi törlesztő részletek vállalható szintjét is magával hozta. Ennek következtében használt lakás vásárlására az államilag támogatott hitelek már 6,5 %-os THM értékkel elérhetők, de a támogatás nélküli ajánlatok között is találhatunk 7% körüli banki kondíciókat, ami szintén a válság előtti időket idézi.

.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!