Csak hitelből tudnak tovább működni a patikák

patika, gyógyszertár, gyógyszerész, patikus
Vágólapra másolva!
Több mint ötszáz patika kényszerül hitelt felvenni ahhoz, hogy továbbra is törvényesen üzemelhessen. Ha nem jutnak külső forráshoz, a továbbiakban csak drogériaként működhetnek.
Vágólapra másolva!

A patikák ötödénél nem éri el a gyógyszerészi tulajdon a 25 százalékot, holott törvényi előírás szerint 2014 január elsejére ezt az arányt már meg kellene haladnia. A tulajdonszerzéshez egy korábbi piaci felmérés szerint az érintettek 63 százalékának szüksége van külső forrásra és a többség számára a bankhitel a legkézenfekvőbb megoldás, csak éppen a kínálat szűk.

Hitelre van szüksége a patikáknak, hogy továbbra is törvényesen működhessenek Forrás: AFP/Philippe Turpin

Most az OTP Bank is bejelentette, hogy bekapcsolódott az erre a célra kialakított, kedvezményes hitelek terítésébe.

Törvény írja elő, hogy a közforgalmú gyógyszertárakban 2017. január elsejéig többségi tulajdonba kell, hogy kerüljenek a hazai patikusok, ami az országban levő mintegy 2330 patika közül csaknem 840-nél a tulajdoni arányok módosítását követeli meg. A többségi tulajdonnak két lépcsőben kell létrejönnie. Jövő év elejére már el kell érnie a 25 százalékot a patikusok tulajdoni részének, különben a gyógyszertár nem felel meg a gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás szabályainak. A megfelelő tulajdoni hányad biztosítása nélkül tehát a patika a továbbiakban csak drogériaként működhetne.

A patikusok tulajdonszerzéséhez azonban jelentős mértékű külső finanszírozásra van szükség, ahogy ezt egy nyári piaci felmérés is mutatta. Eszerint az érintettek 63 százalékának szüksége lenne pénzügyi segítségre ahhoz, hogy 2014. január elsejére a gyógyszertár több mint negyede a tulajdonába kerülhessen. Elsősorban banki kölcsön jöhet szóba, tőkejuttatást ugyanis a gyógyszerészek 4 százaléka venne csak igénybe, hiába használható fel erre a célra is az a 10 milliárd forintos keret, amelyet kedvezményes kamatozással refinanszíroz a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).

„A patikusok többsége tapasztalatunk szerint elsősorban bankhitelben gondolkodik, ám a piaci kínálat megteremtését nehezítette az a speciális helyzet, hogy a bankoknak vállalkozói hitellel tulajdonképpen egy magánszemélyt kell finanszírozniuk” – emelte ki Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

A gyógyszerészek banki szemszögből megbecsült ügyfelek. „ Az OTP Bank a patikus vállalkozásoknak testreszabott, szakmai sajátosságaiknak megfelelő számlacsomagokat is kínál,egyértelmű volt tehát, hogy a gyógyszerészeknek is segítséget ad a törvény által az előírt tulajdoni hányad megvásárlásához” – mondta Csonka Tibor az MFB-vel közös konstrukcióban kínált, s a héten már elérhető patika-üzletrész vásárlási hitel indulása kapcsán.

Az OTP Bank új finanszírozási konstrukcióját minden, a tulajdonszerzési programban érintett gyógyszerész végzettségű devizabelföldi személy igényelheti, egy évtől egészen az kedvezményes konstrukcióban előírt 10 éves futamidőig. A kölcsön maximális összege 60 millió forint. A 3,7 százalékos kamattámogatásnak köszönhetően 3-4 százalékos kamattal felvehető hitelhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. nyújt kezességet a tőke 80 százalékának erejéig. Az év végéig meghirdetett banki konstrukciót várhatóan elsősorban azok veszik igénybe, akik a legalább 25 százalékos tulajdoni hányadot szeretnék elérni, de a banknál nem zárják ki, hogy lesz, aki már most bebiztosítja a három év múlva kötelező 50 százalékos tulajdoni részesedését is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!