„Kkv-k, egy ideig ne fizessetek adót!"

Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége elnöke felszólal a november 22-i LMP-s tüntetésen
Vágólapra másolva!
A hónap legforróbb gazdasági témája a Horváth András nevéhez fűződő NAV-botrány. Az eset érthető módon az egész országot megrázta, ám különösen közelről érinti a kis- és középvállalkozó szektort. A 8-án, illetve 14-én tartott sajtótájékoztatókat a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége és a Levegő Munkacsoport szervezte, csak ezután robbant a médiában a hír, ezt követte a Horváth Andrással készült interjúk özöne.
Vágólapra másolva!
Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége elnöke felszólal a november 22-i LMP-s tüntetésen Forrás: hvg

A szervezet elnöke, Éliás Ádám múlt pénteken beszédet mondott azon a tüntetésen, amelyet az LMP szervezett a NAV Kiemelt Adózók Főigazgatósága elé. A beszédben kerek-perec arra szólította fel a vállalkozókat – a videón 2:05-től –, addig ne fizessenek adót, amíg a Parlamentben fel nem áll és munkába nem kezd a vizsgálóbizottság. A polgári engedetlenség persze nem új, olyannyira nem, hogy első ismert példája az Antigoné. Maga a kifejezés Henry David Thoreau esszéjéből került a közbeszédbe, de melegséggel és őszinte emberszeretettel Gandhi töltötte meg.

Nagyon bátor szabotázsra hívott fel pénteken.

Szabotázsról szó sincs, én csak kilátásba helyeztem a kezdeményezést, hogy a kkv-szektor szereplői addig függesszék fel az adóbefizetéseiket, amíg érdemben nem történnek lépések a botrány felderítésére.

Hogy kell azt elképzelni, hogy hirtelen kommunikálni fognak erről egymással a vállalkozók?

Ez egy találékony réteg. Számos fronton érzékelem, hogy az egész szektorban hatalmas a felháborodás. Őket ugyanis kegyetlen szigorúsággal ellenőrzi a NAV, a legcsekélyebb hibákra is lecsap. Mi, a VÉSZ csak felhívást intéztünk hozzájuk, ötletet adunk nekik, de a döntés a sajátjuk.

Mire számít?

Egyelőre várok. Nem tudom, lépnek-e majd végül. Nagyon sok szervezettel kapcsolatban állunk. És bár ezt a mondatot pénteken valóban én mondtam ki, párhuzamosan történt, hogy bennem megfogalmazódott a polgári engedetlenség fontossága, és az, hogy hozzám a saját ötletemtől függetlenül befutottak hasonló kezdeményezések.

Mi vezetett el a tüntetésig?

Az ügy kirobbanása úgy történt, hogy először a Levegő Munkacsoport elnöke, Lukács András, majd Horváth András is megkerestek. Közölték, hogy szeretnének fellépni az ügyben, de kérik a VÉSZ segítségét és támogatását. Így együtt tartottuk a november 8-ai és 14-ei sajtótájékoztatót. A pénteki tüntetés előtt megkeresett a Lehet Más a Politika, hogy mondjak beszédet az ő megmozdulásukon. Tényleg nem sokat kellett gondolkoznom a válaszon, kezdettől támogatjuk az ügyet.

Volt már néhány kezdeményezésünk, amely eredménnyel járt.

Tavasszal lesz hat éve annak, hogy a szervezetünk megalakult. Szerettünk volna semleges kérdésekkel is foglalkozni, például nagyon alapos oktatási programot kidolgozni, illetve más szervezetekkel összefogva, komoly munkával megalkotni a vállalkozás etikai kódexét – de sajnos csak problémákkal találkoztunk. Magam is a vállalkozói szférából érkeztem ebbe a küzdelembe, 2007-ben még a saját cégemmel csináltam akciókat. Ennek híre ment, felkért egy cikkre az Építés-Spektrum nevű építészeti szakfolyóirat. Végül két cikket is írtam arról, hogy nem fizetik ki a teljesítő cégeket és embereket, ezekben már kezdeményeztem a VÉSZ, illetve a GYŐZ megalakítását. Ez utóbbi a gyorsreagálású önvédelmi zónákat rövidíti, és a 2009-2010-es illegális kilakoltatások elleni fellépésben vállalt oroszlánszerepet. A polgári járőrözés az alapja, spontán és hatékony módszer, amellyel pillanatok alatt lehetséges tömegerőt létrehozni. Az illegális kilakoltató kommandók ellen kiválóan működött. Közhírré tettük, hogy nem síró gyerekekkel és kétségbeesett asszonyokkal, hanem akciócsapataink öklével fognak találkozni. Többnyire sikeresen el is zavartuk őket.

Volt már példa a működésükben a NAV-botrányhoz hasonló ügyre?

Emlékeim szerint nem találkoztunk ekkora horderejű üggyel. Eddig valahányszor fellépett a szektor, mindig valamilyen sajátos, például mezőgazdasági, vagy az építőiparhoz köthető probléma kapcsán tette. A NAV botrány a teljes országot, hovatovább a régiónkat, Csehországot, Szlovákiát, Romániát, és most már Horvátországot is érinti, ámde a kkv-szektor az elsőrendű kárvallottja. Az a manipuláció, amelyet Horváth András leleplez, alkalmas arra, hogy a kis termelő, szolgáltató és kereskedő cégeket letörje, a magyar cégeket, a magyar termelőket tönkretegye. Felfoghatatlan mennyiségű az a manipuláció, ami itt zajlik. De most, ha tényleg elszánjuk magunkat, elindulhat egy offenzíva. A felhívásom időleges, természetesen azt senki nem akarja, hogy a költségvetés összeomoljon. Még egyszer tehát: csak addig ne fizessenek adót, amíg a parlamenti vizsgálóbizottság fel nem áll.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!