Olcsóbb ma a forinthitel, mint 2007-ben a svájci frank alapú

Vágólapra másolva!
Annyira lement az alapkamat, hogy lakásvásárlásra ma már olcsóbb a forinthitel, mint a válság előtt a devizahitelek voltak. Ráadásul nincs érdemi különbség a piaci és a támogatott hitelek között.
Vágólapra másolva!

Mindebből az következik, hogy már csak a jövőbe vetett bizalom hiányzik ahhoz, hogy a felvett hitelállomány jelentősen megemelkedjen - áll a Bankmonitor.hu most kiadott elemzésében.

A tanulmány szerint egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű lakáshitelt ma akár 69.000 Ft-os havi törlesztőért meg lehet kapni, 8.000 Ft-tal is kisebb havi törlesztőrészletért, mint 2008-ban ugyanezen hitelt svájci frank alapon.

Nem csupán a 10%-kal kisebb törlesztő részlet a jelentős előny, hanem az a tény, hogy nincs árfolyamkockázat. A forint svájci frankkal szembeni árfolyam elmozdulása volt ugyanis az a tényező, amely korábbi hitelfelvevők tömegeinek keserítette meg az életét. Hiába volt ugyanis kedvező a törlesztőrészlet a hitel felvételekor, a későbbi árfolyam elmozdulás szélsőséges esetekben 60%-os, vagy ezt meghaladó törelsztőrészlet emelkedést okoztak. Ez a veszély ma már forint alapon egyáltalán nem fenyeget.

A hitelpiaci kínálat azonban rendkívül széles, 69.000 Ft-tal szemben ugyanis akár 83.600 Ft-ot is fizethetünk egy azonos összegű és futamidejű hitelért. A teljes visszafizetés a legjobb és a 20. legjobb lakáshitel között a 20 éves futamidő alatt 7 millió Ft-tal (42%-kal) is eltérhet! 10 millió Ft hitel felvételekor ma a legjobb esetben 20 év alatt 16,5 millió Ft-ot fogunk visszafizetni - írja a Bankmonitor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!