Nem biztos, hogy bővül a kiskereskedelem, csak több nyugtát adnak

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelem hónapok óta tartó bővülésének egy meglepő, de lehetséges okára hívják fel a figyelmet a szakemberek: a kereskedők a NAV-hoz bekötött kasszák árnyékában elkezdtek egyre több nyugtát adni - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A napilap Vámos Györgyre, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárára hivatkozik, aki szerint az a ráció abban, hogy a kiskereskedők már az online kasszák bekötése előtt elkezdenek több nyugtát kiadni, hogy így a bekötés után kevésbé lesz szembetűnő a számlaforgalom hirtelen megugrása.

Ebben az esetben tehát a kiskereskedelmi forgalom nem feltétlenül növekszik, csak nagyobb része lesz látható.

Ezen kívül természetesen a reáljövedelmek növekedése is érezhető az év utolsó negyedévének kiskereskedelmi forgalmában - állítja a szakember.

Októberben a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 2,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,2 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,7 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene a KSH szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!