Vágólapra másolva!
Az ázsiai piacok többsége is követi az amerikai indexek tegnapi esését. Korábban úgy tűnt a japán parkett lesz a kivétel, ami ugyan kezdetben szintén nagyobb mértékben esett, azonban a kereskedés közepén már pluszba váltott, de a végére megint csökkenésben van. Egyelőre úgy tűnik sikerül elkerülnie azt, hogy hivatalosan is medvepiacról lehessen beszélni a tokiói börzén.Másfél százalékhoz közeli mínuszokat halmoztak fel tegnap a kereskedés végére az amerikai indexek. A Dow Jones több mint 200 pontot esett a rossz ADP foglalkoztatási adatokra. Tegnap jelent meg a Fed bézs könyve is, amiben a jegybank mérsékelt növekedést valószínűsít csak az amerikai gazdaságban. Ma a heti friss munkanélküliségi segélykérelmek száma lát napvilágot, kérdés, hogy ez az adat is összhangban lesz-e a szerdai munkaerőpiaci számmal.Európában csökkenéssel kezdhetnek a főbb piacok a határidős indexek alapján. Ma tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank, az elemzők többsége az irányadó ráta 0,50 százalékon tartását várja.
Vágólapra másolva!

Nagy kilengés Japánban

Ázsiában is rossz hangulatban indult a kereskedés, miután tegnap az amerikai piacok 1 százalék közeli mínuszokat szedtek össze a vártnál gyengébb ADP foglalkoztatási adat hatására. A vezető ázsiai indexek többsége még most is csökkenésben van.

Forrás: Origo

A japán tőzsde nagy kilengéseket produkált már megint. A kereskedés elején még komoly 2 százalék feletti esésben is volt, onnan azonban nagy szenvedések közepette sikerült magát a pozitív tartományba küzdeni, de a nap vége felé újból mínuszok láthatóak. A jen is újból erősödött, a dollárral szembeni árfolyam már 99 alá is beszúrt, onnan azonban sikerült visszapattannia, majd megint lefelé vette az irányt.

Az USD/JPY árfolyama

Forrás: Origo

A Nikkei a kezdeti esésével már közel került ahhoz a ponthoz, ahonnan már medvepiacról lehetne beszélni a tokiói tőzsdén. Ugyanis május 23-ai csúcspontjáról csaknem 19 százalékot esett, ezzel pedig mindössze egy százalékra volt a hivatalos medvepiaci ponttól. Tegnap azért esett több mint 3 százalékot az index, mert a miniszterelnök gazdaságélénkítési tervét nem ítélték elégségesnek a közgazdászok.

A Nikkei napon belüli mozgás

Forrás: Origo

A többi ázsiai piacon is az eladók dominálnak, az amerikai esés átgyűrűzött a kontinensre is. A sanghaji tőzsde 0,8, míg a hongkongi Hang Seng 1 százalékkal halad lefelé. A Shanghai Composite már hat egymást követő napon készül mínuszban zárni.

Ausztráliában sem jobb a hangulat, az S&P/ASX 200-at a helyi bankok nagyobb lejtmenete tartja mínuszban, míg a dél-koreai börze zárva tart, amivel így kimarad az esésből.

217 pontos mínusz a Dow Jones-tól

Tegnap fokozatosan gyorsult az esés mértéke Amerikában, míg kezdetben fél százalék körüli mínuszokat lehetett látni, zárásra bőven egy százalék feletti csökkenés jött össze. A Dow Jones pedig több mint 200 pontot esett.

A Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: Origo

A vezető indexek a rossz ADP foglalkoztatási adatok miatt zuhantak nagyobbat. Ugyanis májusban csak 135 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma az USA-ban, pedig az elemzők már 165 ezres növekedésre számítottak.

Forrás: Origo

Tegnap jelent meg a Fed bézs könyve is, amiben a jegybank értékelte a gazdasági kilátásokat. A Fed a gazdaság visszafogottabb teljesítményét várja. A foglalkoztatásban is csak mérsékelt javulást látnak, és ugyanilyen mértékű lehet a lakáspiac teljesítménye is.

A negatív hangulatban az S&P 500 mind a tíz szektora esett, leginkább a nyersanyag és a pénzügyi iparág részvényei szenvedtek. De még a "legjobban" teljesítő defenzív, közmű és távközlési szektor is közel 1 százalékos mínuszban állapodott meg.

Forrás: Origo

3,2 százalékkal emelkedett tegnap a Dollar General árfolyama, miután az elmúlt napokban kisebb visszaeséseket ért el a kedden közzétett gyenge gyorsjelentés miatt.

6,3 százalékkal zuhant a Fastenal árfolyama, miután a vállalat napi eladási statisztikái csak 5,3 százalékos bővülést mutattak májusban, ez pedig elmaradt az elemzők által várt adattól, mivel több szakértő is 8 százalék körüli bővülést prognosztizált.

Európában csökkenéssel kezdhetnek a főbb piacok a határidős indexek alapján. Ma tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank, az elemzők többsége az irányadó ráta 0,50 százalékon tartását várja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!