Pocsék makroadatra megütötték a dollárt

Vágólapra másolva!
Elszomorító makroadat látott napvilágot az USA-ból. A várt 4 százalék helyett 7,3 százalékkal csökkent júliusban a tartós cikkek rendelésállománya az Egyesült Államokban az előző hónaphoz képest. A pocsék statisztikára nagyobbat gyengült a dollár az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Pocsék makroadat látott délután napvilágot az Egyesült Államokból, mely szerint egy hónap alatt 7,3 százalékkal csökkent júliusban a tartós cikkek rendelésállománya. Ez az utóbbi egy év legnagyobb mértékű visszaesésének felelt meg, és az utóbbi három hónapban megfigyelt növekvő sorozatot szakította meg.

A szállítóeszközök nélkül számított adat szerint 0,6 százalékos volt a havi visszaesés, miközben a szakértők 0,5 százalékos növekedésre számítottak. A repülőgépek nélkül számított, nem védelmi célú megrendelések állománya 3,3 százalékkal esett vissza, ami február óta a legnagyobb zsugorodásnak számított.

Így elsősorban a kereskedelmi repülőgépek iránt volt jóval alacsonyabb a kereslet a vártnál, a Boeing csupán 90 megrendelést kapott ezekre a járművekre az előző havi 287 darab után. Érdemes hozzátenni, hogy júniusban az évente megrendezésre kerülő párizsi repülőshow-nak volt köszönhető a Boeing gépei iránti óriási kereslet.

Forrás: Origo

Szakértők szerint a visszaesés oka a tengerentúli piacok vergődése, és az amerikai kormányzati kiadások csökkenése, ami visszavetette a keresletet a tartós cikkek iránt. Ugyanakkor a javuló munkaerőpiac, és az autópiacon tapasztalt erősebb kereslet fennmaradása segíthet a tartós cikkek rendelésállományak növekedésében az év hátralévő részében.

A gyenge statisztikák felerősítették az aggodalmakat, hogy az amerikai gazdaság javulása nem a vártnak megfelelően halad, és az ipar még nem elég erős ahhoz, hogy a jegybanki stimulusok nélkül is "megálljon a lábán". Múlt héten az újlakás értékesítések júliusi alakulása okozott nagyobb csalódást, ami a lakáspiac javulásának kisebb megakadásáról árulkodott.

A bejelentésre nagyobbat gyengült a dollár, és 1,34 közelébe szaladt fel az euróval szembeni árfolyama. Ennek oka, hogy halványult az esélye a Fed eszközvásárlási programjának szeptemberi mérséklésének, mivel a jelek szerint az amerikai gazdaság még nem elég erős a QE3 program csökkentéséhez, ami pedig nem kedvez a dollárnak.

EURUSD árfolyama

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!