Kapkodják az autókat Európában

Vágólapra másolva!
Júniusban is tovább pörögtek az újautók eladásai az Európai Unióban, amivel sorozatban a tizedik hónapja számolt be bővülésről az ACEA. Ezzel folytatódik az európai autópiac javulása, az iparág egy mély gödörből mászik ki, az autógyártók közül azonban nem mindegyik vállalat lehet büszke júniusi teljesítményére.
Vágólapra másolva!

Júniusban is folytatódott az európai autópiac fellendülése az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) ma reggel közzétett statisztikái szerint. Az idei hatodik hónapban összesen 1 189 143 darab újautó került értékesítésre az Európai Unióban, ami 4,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi eladásoknál. Ezzel pedig sorozatban a tizedik hónapban tudtak emelkedni az eladások. Ilyen hosszú pozitív szériára legutóbb 2009 júniusa és 2010 márciusa között volt példa.

Forrás: Acea, Investor.hu

A 12-havi gördülő (tehát mindig az előző 12 hónap összegét mutató) újautó-eladások 2012 májusa óta nem látott szintre emelkedtek, mivel a júniussal záruló elmúlt 12 hónapban már több mint 12,26 millió újautó talált gazdára az EU-ban. Ezzel végérvényesnek tűnik, hogy maga mögött hagyja az elmúlt évek mélyrepüléseit az iparág, és elindult a stabil és folyamatos javulása az európai autópiacnak. A 12-havi gördülő értékesítések folyamatosan növekednek tavaly augusztus óta, és az akkori mélypontról fel tudtak pörögni az értékesítések.

Forrás: Acea, Investor.hu

Az elmúlt évek lejtmenetének oka a gazdasági recesszió, a magas munkanélküliség, ami miatt egyre kevesebben engedhették meg maguknak az autóvásárlást, mivel csökkent az elkölthető jövedelmük. Az eurózónábancsak lassan csökken a munkanélküliségi ráta, mely nem sokkal a 12 százalékos rekord alatt, 11,6 százalékon állt májusban. Különösen a periféria országokban rossz a helyzet, ahol változatlanul soha nem látott szintű a munkanélküliség.

Az elmúlt hónapokban viszont az európai gazdaságok megindultak a lassú javulás útján, az első negyedévben már 0,9 százalékkal tudott bővülni az eurózóna GDP-je az előző év azonos időszakához képest. A fogyasztói bizalom egyre erősödik, és a perifériaországok összeomlásának veszélye is jelentősen csökkent. Az autópiac pedig ennek köszönhetően, és ezzel párhuzamosan kezd lassan magához térni.

Az iparágnak kedvezhet az EKB egyre támogatóbb monetáris politikája. Mario Draghi jegybankelnök a hitelezés ösztönzését célzó intézkedéseket jelentett be a júniusi kamatdöntő ülés után, melynek köszönhetően az autók iránti kereslet még jobban megélénkülhet.

Hasít a Renault

A nagy autógyártók közül ismét a Renaultnak volt a legjobb hónapja. A francia vállalat közel 24 százalékkal tudta növelni eladásait júniusban. Ez nagy részben a folyamatosan új modellekkel jelentkező Daciák iránti kimagasló keresletnek köszönhető, a modellek értékesítése ugyanis ismét bődületes ütemben, 32,8 százalékkal ugrott meg éves alapon. Az utóbbi hónapokban messze a Renault teljesített a legjobban a nagy autógyártók közül, mivel sorozatban ez a vállalat tudta a legnagyobb mértékben növelni az eladásait. Nem volt ritka a 30 százalékos értékesítés-bővülés sem az egyes hónapokban.

A többi autógyártónak viszont nem volt ilyen jó hónapja, Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen csupán 2,5 százalékkal tudta növelni eladásait. Ennek oka, hogy az alap Volkswagen modellek eladásai némileg visszaestek éves alapon, és a cég prémiumautóinak, az Audik értékesítései is csak minimális ütemben tudtak emelkedni (62 ezer darabot adtak el belőlük).

A többi luxusautó-gyártó közül a BMW teljesített a legjobban 4,6 százalékos növekedésével, ami a prémium autói iránti tovább növekvő keresletről árulkodik. A Daimler értékesítései viszont kissé visszaestek, ami a Mercedesek eladásainak júniusi stagnálásának tudható be (57 369 darab Mercedes fogyott).

Az amerikai autógyártók nem lehetnek büszkék júniusi teljesítményükre. A Ford eladásai 87 500 darab körül stagnáltak, a General Motors értékesítései pedig 2,6 százalékkal visszaestek (93 800 darab), amiben a cég körüli botrányok is szerepet játszhattak.

Forrás: Acea, Investor.hu

Kapkodják az autókat Magyarországon

Az országokat vizsgálva az látható, hogy Magyarországon továbbra is kiemelkedő ütemben bővülnek az eladások. Hazánkban 6243 újautó fogyott júniusban, 25,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Spanyolországban szintén pörögtek az eladások, ami az ország gazdaságának recesszióból való kilépésének köszönhető.

Forrás: Acea, Investor.hu

Veszik a Fiat részvényeit

Az autógyártók vegyes eladásai számait látva a részvények is felemásan teljesítenek. A Fiat nagy ugrást mutat be, amiben az értékesítések növekedése mellett egy felvásárlási pletyka is szerepet játszik. Emellett a Peugeot, valamint a BMW árfolyama is emelkedni tud. A Volkswagen, a Renault és a Daimler azonban mínuszban mozog.

Forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!